objasnili nutricionisti

Sirup od agave jedna je od ‘zdravih’ alternativa šećeru, no je li uistinu toliko zdrav?

Glavna je prednost agave to što ima nizak glikemijski indeks, mnogo niži od ostalih uobičajenih zaslađivača pa se sporije probavlja, odnosno šećer u krvi nakon njegove konzumacije raste polako.

Što bolje razumijemo na koje sve načine šećer šteti našem
organizmu, to više učimo o slatkim alternativama koje ga mogu
zamijeniti, a u posljednje se vrijeme često kao alternativa
šećeru spominje biljka agava, odnosno sirup od agave: koji
se može dodavati u smoothieje,
kolače, palačinke ili zobene pahuljice.

Agava je trajna biljka iz porodice šparogovka (Asparagales) kojoj
pripada čak 270 različitih vrsta, a premda se neke mogu
pronaći i kod nas u Dalmaciji, ovdje je riječ o vrsti
koja se naziva i Južnoamerički kaktus. Sirup koji se od
njega radi zbog svog je blagog okusa i svijetle boje poznat i kao
‘medena vodica’, no rijeđi je i slađi od meda.

Da bi se dobio sirup agave potrebno je zagrijavati njen sok dok
mu se šećeri ne zgusnu, a tekstura postane više tekuća.

Glavna je prednost agave prema nutricionistima to što ima
nizak glikemijski indeks, mnogo niži od ostalih uobičajenih
zaslađivača, pa se sporije probavlja, odnosno šećer u
krvi nakon njegove konzumacije polako raste.

– Uz to, agava nema puno glukoze i ne uzrokuje debljanje – rekla
je za Real
Simple
 nutricionistkinja dr. Uma
Naidoo
.

No premda nema mnogo glukoze, dodaje ona, agavin sirup sadrži
prilično visoke razine fruktoze ili voćnog šećera koji prema
novijim istraživanjima izaziva pad otpornosti organizma na
hormon inzulin čija je zadaća kontrolirati šećer u krvi.

Tako se fruktoza indirektno ipak povezuje s razvojem dijabetesa
tipa 2, pojavom gljivice candide u organizmu, razvojem artritisa
i hormonskim disbalansom.

Agavin sirup inače dadrži 85 posto fruktoze, što je mnogo više od
bijelog šećera.

Iako je zasigurno bolje sladilo od bijelog šećera, agavin
sirup ipak nije najbolji izbor, a ako ga svejedno koristite,
nutrcionisti napominju da pazite na količine.

– Ako želite potpuno zdravu alternativu šećeru, agava
nije najbolji izbor jer se većina njenih korisnih
zdrastvenih svojstava izgubi u procesu pretvaranja soka
u sirup – kaže Naidoo.

Zato unatoč njenoj niskoj glikemijskoj
vrijednosti agavu, ističu nutricionisti, treba
uzimati kao i bilo koji drugi šećer; dakle
umjereno!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije