ZA NA KRUH ILI U JOGURT

Napravite džem od sočnog voća sa chia sjemenkama umjesto šećera – u samo 10 minuta!

Okus svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za doručak.

I dok većina tradicionalnih recepata za džemove baš kao i kupovni
džemovi sadrže gomilu dodanih šećera, ovom se džemu šećer
uopće ne dodaje, a chia sjemenke su mu zamjena. Ako vam džem ipak
nije dovoljno sladak, možete na cijelu količinu iz recepta dodati
jednu žlicu meda.

Prednost ovog domaćeg džema je i u tome što za njega možete
koristiti svježe ili zamrznuto voće, a ne morate koristiti
posebne metode konzerviranja jer su pripremljene
količine dovoljno male da ćete ih brzo potrošiti.

I na kraju, za izradu vam treba svega desetak minuta, a recept
vrijedi za džem od gotovo svakog voća: bobičasto voće (jagode,
kupine, borovnice, maline), trešnje, breskve, marelice, šljive,
ananas, kivi.., piše Gimme Some Oven. Uz to, okus
svježeg voća teško je usporediti sa kupovnim džemovima, a osim na
kruh možete ga dodati u jogurt ili u zobenu kašu za
doručak. 

Sastojci: 

2 šalice voća po želji

2 žlice chia sjemenki

Postupak:

U tavi na srednjoj vatri pirjajte dvije šalice voća dok se
ono ne počne raspadati, a potom do željene
gustoće zgnječite vilicom ili štapnim mikserom – ovisno o
tome želite li komadiće ili glatku smjesu.

Smjesu potom pospite chia sjemenkama i dobro promiješajte.
Uklonite sa štednjaka, a džem će se početi zgušnjavati kako se
bude hladio. Za otprilike pet minuta spreman je za
konzumaciju. 

Odmah poslužite ili premjestite u zatvorenu posudu i stavite u
hladnjak do tjedan dana ili zamrznite do tri mjeseca.

Neobavezni dodaci:

1/2 žličice ekstrakta vanilije
limunova korica (da vam džem bude malo pikantniji)
prstohvat začina (na primjer cimet, đumbir ili muškatni oraščić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije