Skupu je prisustvovao veliki broj proizvođača bučinog ulja.
Danas je u kongresnoj dvorani varaždinske sportske dvorane
Arena, a u organizaciji Varaždinske županije, HAZU – Zavod
za znanstveni rad Varaždin i udruge Varaždinsko bučino ulje,
održan 2. znanstveni skup “Varaždinsko bučino ulje”.
Skupu je prisustvovao veliki broj proizvođača bučinog ulja, a
vrlo zanimljiva predavanja održali su predavači s
Sveučilišta Sjever, Instituta Ruđer Bošković , ADIPA – Društva za
istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i
Bioinstituta Čakovec. Oni su u svojim izlaganjima
predstavili zdravstvene blagodati bučinog ulja i važnost
njegove konzumacije u studentskoj populaciji, a dali su i
povijesni pregled razvoja uljara te iznijeli koji su izazovi u
proizvodnji bučinog ulja.
Prisutnima se na samome početku skupa obratila i zamjenica župana
Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako
je Varaždinsko bučino ulje zaštićeni autohtoni proizvod te
je posebno naglasila da se radi o jedinom zaštićenom
bučinom ulju na području Republike Hrvatske koje je ujedno i
prvo bučino ulje koje je osvojilo zlatnu medalju na prestižnom
svjetskom natjecanju.
– Mi danas imamo četrdesetak poljoprivrednih proizvođača
koji se bave proizvodnjom bučinog ulja za potrebe tržišta, a još
je više onih koji se bave proizvodnjom za vlastite potrebe.
Slobodno možemo konstatirati da proizvodnja našeg crnog
zlata u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu
ekspanziju. Iznimno smo ponosni na naše proizvođače koji svoje
znanje, energiju i trud ulažu u proizvodnju, a još smo ponosniji
što to svoje znanje prenose na mlađe generacije. To nam je veliki
zalog za budućnost i pretpostavka da će se i dalje nastaviti
kontinuitet proizvodnje Varaždinskog bučinog ulja – poručila
je zamjenica župana dok je pročelnik Upravnog odjela za
poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske
županije dr.sc. Dragutin Vincek naglasio kako
je intencija ovog skupa promocija i građenje
prepoznatljivosti brenda koji se zove Varaždinsko bučino ulje.
–Zaštićeno je pet maslinovih ulja, ovisno o destinaciji otkuda
dolaze, i bore se protiv jednog na domaćem tržištu. Ali ta domaća
borba je možda čak i nevažna. Želimo da ljudi svakodnevno
koriste bučino ulje. Zato smo našim tradicionalnim
proizvodima pokrili od vrtića do znanosti, pokušavamo doprijeti u
sve sfere društva – rekao je Vincek.
O antioksidacijskoj aktivnosti bučinog ulja i pogače govorio
je prof. dr. sc. Srećko Valić s Instituta Ruđer
Bošković.
– Antioksidansi su važni u ljudskom organizmu jer naš štite
od takozvanog oksidacijskog stresa kojem smo svi podložni zbog
današnjeg načina života, brze i nepravilne prehrane i nedovoljnog
kretanja, što onda uzrokuje i pretilost i naravno može dovesti do
niza raznih bolesti-. rekao je Valić dok
je izv. prof. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak,
Odjel za prehrambenu tehnologiju, Sveučilište Sjever, pričala
o potrošnji i informiranosti te o važnosti konzumacije
bučinog ulja u studentskoj populaciji
Predavači mr. sc. Roman Ozimec i Melita Makovec su
prisutnima pričali o današnjim izazovima u proizvodnji bučinog
ulja Safety vs Quality te o uljarama bučinog ulja kao
industrijskoj baštini Hrvatske.