buhtle

Buhtle s višnjama i Nutellom zvuče fantastično: Pripremite ga po jednostavnom receptu zbog kojeg nestaju u trenu

Bojana Matek podijelila je recept za buhtle koje možete puniti prema osobnim preferencijama, s Nutellom ili višnjama, no najefektnija je zajednička kombinacija...

Buhtle s raznim punjenjima uvijek su dobra ideja, a pogotovo
vikendom kad tražimo dodatnu dozu slatkog. S čokoladom, pekmezom,
višnjama, teško je odabrati omiljeni okus! Danas će doći na svoje
svi ljubitelji kombinacije slatkog i voća, točnije Nutelle i
višanja. Recept za savršene, “pufaste” buhtle pronašli
smo na blogu Bojane
Matek
 u čijim smo gastro idejama uživali već
mnogo puta. 

Podijelila je recept za buhtle koje možete puniti prema
osobnim preferencijama, s Nutellom ili višnjama, no najefektnija
je zajednička kombinacija. U nastavku donosimo recept za buhtle,
a sigurni smo da će nestati u trenu!

Sastojci

– 1 vrećica instant kvasca

– 1 žličica šećera

– 1 žlica glatkog brašna

– 50 ml toplog mlijeka

– 500 gr glatkog brašna (+ još za posipanje)

– 2 žlice šećera

– 1 prstohvat soli

– 1 jaje

– 50 gr otopljenog maslaca

– 2 žlice maslinovog ulja

– 200 ml toplog mlijeka

– 1 staklenka višanja

– 1 žličica cimeta

– 2 vanilin šećera

– 4 žlice šećera

– Nutella ili neki drugi čokoladni namaz

– maslac

Priprema

Kvasac, šećer i brašno pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite
da se aktivira petnaestak minuta. Dok se kvasac diže, u veću
zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer i sol. Sve promiješajte pa
dodajte otopljeni maslac, ulje, jaje, toplo mlijeko i uzdignuti
kvasac.

Zamijesite glatko tijesto. Ako vam se previše lijepi za prste,
dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu pa ga stavite u
čistu posudu, prekrijte prozirnom folijom da se ne suši,
prekrijte krpom i na toplom ostavite da se udvostruči. Trebat će
mu oko sat, sat i pol vremena, ovisno o temperaturi prostorije.

Višnje dobro ocijedite od soka pa pomiješajte s cimetom i
šećerima.

Kada se tijesto diglo, pobrašnite radnu površinu pa na njoj
razvaljajte tijesto na otprilike 0.5 cm debljine. Izrežite ga na
kvadrate otprilike 8×8 cm.

Na svaki kvadratić u sredinu stavite žlicu višanja ili ako
stavljate Nutellu, prvo žličicu Nutelle pa žlicu višnje. Krakove
tijesta preklopite preko nadjeva, čupkajući prstima tijesto kako
bi dobro zatvorili sve eventualne otvore.

Buhtle slažite u maslacem namašćen kalup (28-30 cm). Stavljajte
ih jednu do druge, ali ostavite malo mjesta između jer će se još
jednom dizati. Kada ste sve napunili i posložili, prekrijte ih
krpom i ostavite 20 minuta da se još malo dignu.

Sada ih premažite otopljenim maslacem.

Pećnicu zagrijte na 180°C pa pecite 25-30 minuta, ovisno o
pećnici. Izvadite ih van, prekrijte još jednom čistom krpom da se
malo prohlade, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije