Hrvatski kuharski kup

ZLATNA NIMFA Dario Rodeš najbolji u drugom kolu Hrvatskog kuharskog kupa

Zlatna Nimfa posvećena je čuvanju i promociji tradicionalnih i autohtonih namirnica varaždinskog kraja kao i autohtonih jela ovog područja.

U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom
predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (HKS-a) Damira Crlenog i
predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča u
srijedu, 1. ožujka po 16. puta održala se enogastronomska
manifestacija Zlatna nimfa, ovoga puta u varaždinskom hotelu
Turist.

Ovom tradicionalnom kulinarsko-turističkom događanju na kojem su
se prezentirala autohtona jela Varaždinske županije, lokalni
proizvođači autohtonih namirnica, nagrađivana vina na Decanteru
2021-2022 Varaždinske županije pridružili su se natjecatelji
Hrvatskog kuharskog kupa koji su tražili ulaznicu za veliku
završnicu.

Zlatna Nimfa posvećena je čuvanju i promociji tradicionalnih i
autohtonih namirnica varaždinskog kraja kao i autohtonih jela
ovog područja.

“Poštujemo i čuvamo tradiciju, ali ne bježimo od trenutnih
kulinarskih trendova, stoga smo Zlatnoj nimfi nadodali i
natjecateljsku notu Hrvatskog kuharskog kupa te su prijavljeni
kuhari pripremali jela od tradicionalnih namirnica i proizvoda
Varaždinskog kraja, ali prema današnjim ugostiteljskim
zahtjevima”, poručili su organizatori.

Natjecatelji su u pripremi svojih jela morali koristiti
Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, Varaždinsko zelje,
Varaždinsku heljdu i Ludbreški med. Njihov rad i jela vrednovali
su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza,
renomirani hrvatski kulinarski suci: Stevo Karapanđa, Miroslav
Dolovčak, Branko Čukelj i Matija Balent.

Program manifestacije započeo je u utorak, 28.02., odlaskom
okupljenih kuhara na izložbu “Dobar tek” Gradskog muzeja
Varaždin, a nastavio se seminarom za kuharske suce koje je držao
Erich Glavica te pripremama za svečanu večeru. Drugog dana, Uz
natjecateljske radove tijekom večere prezentirali su se i čuvari
kulinarske tradicije i autohtonih proizvoda Varaždinske županije:
Udruga žena Preslica, Sračinec, PG Pocedulić, Udruga žena
Trnovečko srce, Pčelarska udruga Ludbreg, Udruga žena Vidovec,
PPP Jurica Cafuk, PG Branko Vidaček, Udruga žena Maruša, Udruga
Hajdina te vinari iz: Vinarija Šafran, Stručić, Kopjar, Najman,
Podrum Štrigova i Vinski hram Kotolenko. Uzvanici su uoči svečane
večere mogli naučiti i kako se priprema Mlinčani kolač, Kućanski
koščičjak, Vidovečki gibanik, Trnovečka makovnjača i nezaobilazni
Varaždinski klipič, što je posebno atraktivno bilo najmlađim
gostima.

Prije proglašenja najboljih kuhara na ovom natjecanju,
predstavljeni su i Marin Sambolek, Dinko Tomašić i Karlo Štorga,
kuhari koji su prošlog tjedna osvajali medalje za Hrvatsku u
sklopu prestižnog međunarodnog natjecanja Global Chefs Challenge
koje se održalo u Italiji.

Najbolji na Zlatnoj nimfi, odnosno ovom kulu Hrvatskog kuharskog
kupa bio je Dario Rodeš iz restorana Nobel, Varaždin.
Drugoplasirani je Tomislav Karamarko iz Marikomerca odnosno
restorana Bruscheta, Zadar dok je treće mjesto osvojio Karlo
Štorga iz restorana Bedem, Varaždin. Nagrade za plasman uručili
su im zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec,
Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske
djelatnosti Grada Varaždina te Dražen Đurišević, Podravkin
kulinarski promotor. Svo troje nagrađenih kuhara su uz vrijedne
nagrade sponzora Podravke, Dukata i PPP Jurica Cafuk osvojili i
novčane nagrade kao i plasman u završnicu ovogodišnjeg Hrvatskog
kuharskog kupa.

Dopunu jela na Svečanoj večeri osigurali su Gospodarska škola
Varaždin i Srednja škola “Arboretum Opeka” Marčan a okupljene su
zabavljali KUD Vidovec, Dječji zbor Štigleci i KUD Hajdina.

Hrvatski kuharski kup – Zlatna nimfa

Rezultati 2. Kola:

Kategorija A – Hladna plata

Plasman

Natjecatelj

1

Tomislav Karamarko

Marikomerc d.o.o. i Restaurant Bruschetta, Zadar

2

Karlo Štorga

Restoran Bedem, Varaždin

3

Dario Rodeš

Restoran Nobel, Varaždin

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj

1

Karlo Štorga

Restoran Bedem, Varaždin

2

Dario Rodeš

Restoran Nobel, Varaždin

3

Tomislav Karamarko

Marikomerc d.o.o. i Restaurant Bruschetta, Zadar

Kategorija C – Desert

Plasman

Natjecatelj

Objekt

1

Dario Rodeš

Restoran Nobel, Varaždin

2

Marin Pozder

Restoran Nobel, Varaždin

3

Karlo Štorga

Restoran Bedem, Varaždin

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj

1

Dario Rodeš

Restoran Nobel, Varaždin

2

Tomislav Karamarko

Marikomerc d.o.o. i Restaurant Bruschetta, Zadar

3

Karlo Štorga

Restoran Bedem, Varaždin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije