LJEKOVITOST BOSILJKA Kraljevska biljka koja čuva tijelo i dušu

Bosiljak (Ocimum basilicum) je jedan od omiljenijih ljetnih začina i neizostavan začin mediteranske prehrane. Možete ga uzgojiti u vrtu, na balkonu ili na prozorskoj dasci. Bosiljak je izuzetno aromatičan i ljekovit. Ime mu dolazi iz grčkoj jezika, od riječi basileus što znači kralj.

Francuzi ga zovu kraljevskom biljkom, dok Židovi vjeruju da bosiljak daje snagu u vrijeme posta. O ljekovitosti bosiljka govori i to što ta biljka, porijeklom iz Indije, ima posebno mjesto u Ayurvedskoj medicini. Postoji puno vrsta bosiljka, a kod nas je najzastupljeniji pitomi bosiljak.

Ljekovitost bosiljka

– smiruje kašalj
– pomaže kod bolesti bubrega
– pomaže kod menstrualnih problema
– blagotvorno djeluje na crijeva i probavu
– otvara apetit
– jača imunitet
– ublažava glavobolju
– pomaže kod depresije
– ublažava artritis
– čuva srce i krvne žile
– prirodni je antibiotik
– afrodizijak

Čaj od bosiljka preporučuje se dojiljama jer potiče stvaranje mlijeka, no ne preopručuje se trudnicama u ranoj fazi trudnoće te bebama starosti do šest mjeseci.

Žličicu suhog bosiljka prelijte s dva i pol decilitra kipuće vode i ostavite da poklopljeno odstoji desetak minuta. Čaj se pije nezaslađen. Za poticanje stvaranja mlijeka treba ga piti dva do tri puta na dan.

Bosiljak je jak antioksidans – beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A jača imunitet i čuva tijelo od bolesti. Ova biljka obiluje vitaminom B6 i magnezijem koji čuvaju srce i krvne žile. Ljekovitost bosiljka poznata je od davnina, a danas i znanstveno dokazana.

Bosiljak – neizostavan u mediteranskoj kuhinji

Osim ljekovitosti, bosiljak se odlikuje i bogatim okusom te je zastupljen kuhinjama diljem svijeta, a osobito mediteranskoj. Odlično se slaže s rajčicama – i u tanjuru, ali i u vrtu pa ih iskusni vrtlari sade jedno kraj drugoga. Jedno od popularnijih jela talijanske kuhinje je pesto genovese – umak od bosiljka koji možete vrlo jednostavno napraviti i sami.

Pesto genovese tradicionalno se poslužuje s tjesteninom. Pesto se radi u mužaru, ne kuha se. Kako je riječ o sirovim sastojicma, ovaj je umak izvor brojnih hranjivih tvari za te odličan ljetni obrok.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije