ŽELEZNA GORA

Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić: Zenit biranih vina i domaće kuhinje

Zapravo, obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića je ogledni primjerak agroturizma, kakvog je moguće razvijati u Međimurju, gdje je vino kamen zaglavni, domaća hrana zlatna žica, a gostoljubivost svega skupa poveznica

Ne može se međimurska turistička djelatnost, odnosno ponuda,
pohvaliti velikim brojem destinacija koje nude vrhunska vina i
savršenu međimursku kuhinju. Ovih par koliko ih ima, istinska su
kvaliteta i zaslužuju naklon do poda! I zbog ponude i zbog
gostoljubivosti domaćina i zbog ugodnosti objekta u kojemu
pojedinosti postaju događaj za pamćenje.

Takvo je obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića
u Železnoj Gori 56 kojemu je osnovna djelatnost vinogradarstvo s
podrumarstvom, a sjajna žica poveznica je kušaonica u kojoj se
mogu konzumirati vina i hrana iz vlastite proizvodnje i uzgoja.

Izuzetno
radišan, sposban i vrijedan u poslu i suprotno tome skroman u
riječima, Alojz ističe kako je njemu i obitelji najvažnije
kupcima, potrošačima i gostima ponuditi najbolju i
najkvalitetniju enogastronomsku zbilju. Stoga upiti, kao što
su: koje je vino kuće, što gosti najrađe pojedu i gdje vole
boraviti, Alojz odgovara kako je po njemu, ali što je najvažnije
po riječima onih koji su pohodili njihovo podrumarstvo, sve jako,
jako dobro.

– Ipak, mislim kako nam je rizling rajnski, vodeće vino, a tik do
njega su sauvignon i silvanac zeleni. Vrlo smo ponosni na
pjenušavce Zlatni zvir i Rose Tomšić, kao i predikate, kaže
Alojz, dok pokazuje svoju vinoteku gdje patina na bocama čuva
povijest vinarstva Tomšić, ne tako davnu, ali po svemu
slavnu.

Spomenuti vezak vina nastavljaju: muškat žuti, graševina
(predikatno), pušipel, chardonay, cabernet sauvignon i cuvee
nezaobilazni. Jela? Meso z tiblice, klobasice, sir z vrhnjem,
slanine, turoši, pogače, roštilj, čurke (krvavice) sa zeljem
kiselim, druzgani kalamper i još dosta toga iz domaćeg uzgoja,
polja i vrta. Zenit biranih vina i domaće kuhinje u prostranoj
kušaonici!

Zapravo,
obiteljsko gospodarstvo Alojza Tomšića je stvaran pojam
agroturizma u vlastitoj režiji. Za primjer mnogima koji imaju, a
ne znaju kako ili onima koji žele no nedostaje im hrabrosti. Nije
Tomšićevima bilo lako, no upornost, volja i želja s jasnom
vizijom da se plaća zasluži doma, na gruntu, goricama i njivi,
dovelo ih je do uglednosti koju uživaju. I koja ih krasi. Koja
pokazuje kako je vino, za Međimurce, kamen zaglavni na kojemu se
isplati graditi!  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije