Vijesti / Vino i hrana

OPRAVDANI STRAH ILI?

Razbijamo mitove o kukuruzu: Je li zdrav, deblja li nas i koliko bismo ga trebali jesti?

Razbijamo mitove o kukuruzu: Je li zdrav, deblja li nas i koliko bismo ga trebali jesti?
Ilustracija

Pun je ugljikohidrata, šećera i deblja - u nastavku otkrijte koliko je zapravo zdrava omiljena namirnica.

Kukuruz je omiljena namirnica ljeta i jeseni. Obožavamo ga kuhanog i pečenog, a kokice su uvijek na glasu kao zdravi snack uz filmove ako ih se pripremi na pravilan način. 

Međutim, tijekom godina je kukuruz postao na glasu kao namirnica koja deblja i kao 'prikrivena' nezdrava hrana. Ovo su mitovi koje danas razbijamo.

1. Većina kukuruza je genetski modificirana

Istina je da je zapravo samo mala količina kukuruza genetski modificirana. Tom procesu najviše podliježe hrana napravljena od kukuruza poput žitnih pahuljica, visoko fruktoznog kukuruznog sirupa i ulja. 

2. Kukuruz deblja

Svaka hrana koju prekrijemo nezdravim dodacima više nije dobar izbor za našu liniju. Međutim, kuhani, posoljeni kukuruz ima otprilike 100 kalorija, slično jabuci. Jedna porcija sadrži otprilike 3 grama vlakna pa nas kukuruz duže drži sitima. Radi se o ugljikohidratu koji se sporo probavlja pa pomaže u kontroli linije. 

Prema tome - bez straha od debljanja. 

3. Kukuruz ima puno šećera

Da, kukuruz je poprilično sladak za povrće. Međutim, u klipu srednje veličine ima samo šest grama šećera. Kukuruz tako sadrži manje šećera od banane i samo 1/3 šećera koji sadrži jabuka. 

Ovaj mit nastao je zbog procesiranih namirnica kukuruza poput sirupa. Međutim, to nema veze s prirodnim kukuruzom.

4. Kukuruz nije dobar za zdravlje

Ovaj mit ne može biti dalje od istine. Kukuruz je 'krcat' luteinom i zeaksantinom, fotokemikalijama koje održavaju vid zdravim. Osim što pomaže u gubitku kilograma, vlakna u kukuruzu hrane dobre bakterije u našim crijevima. 

Ovo povrće sadrži dovoljne količine vitamina B, željeza, kalija i proteina. 

Bez straha kupujte kukuruz, pečen ili kuhan, i uživajte u finim okusima. No, nemojte pretjerati jer kukuruz sadrži puno celuloze zbog koje možete patiti od gastrointestinalnih tegoba.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6027

Reci što misliš!