njegova priča

KULINARSKA NADA Dinko Tomašić osvaja medalje, a kuhar je postao sasvim slučajno

Dinko, iako je mlad, dobro 'pliva' u kulinarskim vodama, a tome u prilog ide i činjenica da ga smatraju 'mladom nadom hrvatskog kulinarstva'.

Hrvatska kulinarska reprezentacija sredinom veljače boravila je u
Stuttgartu, gdje se predstavila na Kulinarskoj Olimpijadi –
prestižnom kulinarskom natjecanju. U sastavu reprezentacije bio
je i Dinko Tomašić iz Bartolovca koji
je ‘ukrao show’.

>> KULINARSKA OLIMPIJADA Varaždinski kuhari vratili se s medaljama iz Njemačke

Naime, ovaj 18-godišnji kuhar, čije delicije možete probati u
varaždinskom Park Boutique Hotelu, osvojio
je srebrnu medalju i zasjao na
pozornici sajma u Stuttgartu.

Kuhar postao sasvim slučajno

Dinko se nakon završene Gospodarske škole u
Varaždin
, smjer kuhar, zaposlio u Park Boutique Hotelu,
a kako nam je ispričao, ovo je zanimanje odabrao – sasvim
slučajno.

– Moglo bi se dodati iz čiste znatiželje, budući da sam uvijek u
društvu bio glavni za kuhanje gulaša ili pripremanje roštilja.

Inspiraciju u kuhinji baš i ne traži, već uvijek dolazi spontano,
ističe.

– Često mi nešto padne na pamet kad sam kod kuće, u slobodno
vrijeme, pa već s nekakvim idejama dolazim na posao – rekao je
ovaj mladi kuhar koji najviše voli pripremati natjecateljska jela
jer se tu može dosta kreativno izraziti.

– Zanimljivo je da kod kuće gotovo da i ne kuham, možda jednom na
godinu – ako me nagovore. Kad svaki dan kuhaš na poslu, kad dođeš
kući dobro dođe odmor – iskreno će Dinko.

Kulinarske uzore nema, većinom prati rad nekolicine kuhara za
koje zna da ‘imaju veliko znanje i od kojih može vidjeti i
naučiti nešto novo’.

– U tom pogledu svakako bih istaknuo Zlatka
Novaka
, jednog od vlasnika
restorana Bedem, koji je po mom mišljenju
‘najkompletniji kuhar’ u državi i koji iza sebe ima brojna
natjecanja – rekao je.

Srebro na Olimpijadi

Dinko, iako je mlad, dobro ‘pliva’ u kulinarskim vodama, a tome u
prilog ide i činjenica da ga smatraju ‘mladom nadom hrvatskog
kulinarstva’.

– Naravno da to lijepo zvuči, ali se ne obazirem na to previše
jer znam da ima boljih kuhara od mene. Upravo se trudim njima
parirati jer mislim da sam u fazi kad trebam što više upijati
nova znanja, a tek poslije osvajati ‘titule’.

Trenutno je natjecatelj Hrvatskog kuharskog kupa, no ističe da je
najsretniji zbog srebra s Olimpijade jer ga nije očekivao.

– Bolje rečeno, nisam uopće očekivao bilo kakvu medalju, pa sam
uistinu sretan zbog osvojenog srebra. Osim te medalje, u posebnom
sjećanju ostati će mi drugo mjesto koje smo prijatelj i ja kao
učenici osvojili na Zlatnoj kuni u Osijeku.

Kulinarstvo u Hrvatskoj i Europi

Na pitanje što misli o situaciji u kulinarstvu u
Hrvatskoj
u odnosu na Europu i ostatak svijeta te kakvi
su Hrvati po pitanju kuhinje, Dinko odgovara:

– Hrvati u odnosu na Europu su dosta specifični jer im je
najvažnija količina porcije. To je u redu, ali velik broj ne
prizna nekakvu inovaciju ili prikaz moderne kuhinje, već se dosta
‘drže’ iste hrane i odbija kušati nešto novo. 

U ostatku Europe je, smatra Dinko, drugačije.

– Mislim da to što se radi u drugim restoranima u Europi kod nas
biti ‘in’ tek za deset godina. Inozemne kuhinje su puno
naprednije od nas. Tamo su, primjerice voditelji i glavni kuhari
restorana, fokusirani na manji broj gostiju uz ponudu
najkvalitetnijihh namirnica i pića te teže da gost bude
oduševljen u svakom pogledu.

Ipak, dodaje da se i u Hrvatskoj situacija popravlja.

– Idemo ka svjetskoj sceni što se ponude tiče jer se otvaraju
moderni restorani koji nisu orijentirani isključivo na fast food
ili roštilj.

Trenutna situacija, izazvana pojavom koronavirusa, zatvorila je
na određeni period mnoge restorane tako da se Dinko nada da
će sve što prije doći u normalu.

– Situacija s virusom već sad ima užasavajući učinak na
ugostitelje, odjednom je sve stalo. Bilo bi najidealnije da se to
smiri u najkraćem roku.

Planovi

Na pitanje koji su mu planovi za budućnost Dinko kaže:

– Previše planova nemam, ali želim ostvariti neke ciljeve. Za
početak je važno što više ulagati u sebe, a rezultati će nakon
toga doći!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije