SOMELIJER OTKRIVA

Niste popili bocu vina do kraja? Ovom metodom sačuvajte okus i svježinu

Prema somelijeru Christopheru Hoelu, boca bi se trebala zatvarati nakon ulijevanja svake čaše, da ograničimo kisik koji dolazi u kontakt s vinom...

Prema somelijeru i osnivaču kluba ‘Harper’s i Lucky’,
Christopheru Hoelu, najgora stvar koju možete
napraviti je da otvorite bocu vina jer želite popiti čašu, dvije
i onda ju ostavite otvorenu.

Vino tako propada, pa je otkrio nekoliko praktičnih savjeta koji
u takvim situacijama mogu dobro doći kako bi se sačuvala svježina
i okus, piše Real Simple. 

– Vino se kvari zbog kisika koji s njim dolazi u kontakt kad
otvorimo bocu – kaže Hoel i objašnjava da je kisik presudan
u procesu fermentacije. On može pojačati okuse i arome kad se
vino jednom otvori, ali prevelika izloženost kisiku vino može
pretvoriti u ocat.

Evo što kaže, kako što duže vino održati svježim nakon otvaranja.

Uvijek ponovo začepite otvoreno vino

Ako znate da bocu nećete dovršiti, držite ju zatvorenom. Prema
Hoelu, bocu bi trebali zatvoriti nakon ulijevanja svake čaše jer
će se tako ograničiti količina kisika koji dolazi u
kontakt s vinom.

Držite bocu uspravno, ne položeno

Ako je moguće, izbjegavajte položeno skladištenje vina jer nakon
što je boca otvorena, uspravni položaj također pomaže da se
proces oksidacije uspori. Imajte pri ruci i par manjih boca za
vino (od 375 ml). To savjetuje za one prilike kad ne možete
popiti više od pola boce jer, čak i ako manja boca
nije napunjena do vrha, u njoj će ostati manje mjesta za
zrak nego ako tri dcl vina ostavite u boci od litre.

Čuvajte otvoreno vino na hladnom i tamnom mjestu 

Kisik, napominje Hoel, nije jedini čimbenik koji može
uništiti vino, bitni su čimbenici i svjetlost i temperatura, pa
on savjetuje da otvorenu bocu vina držite podalje od dnevne
svjetlosti i čuvate ispod sobne temperature. 

– Hladnjak je najbolje mjesto za čuvati otvoreno vino
jer hladnoća usporava proces oksidacije, budući da se na
nižim temperaturama molekule sporo kreću – objasnio je. To
vrijedi i za crno i za bijelo vino, ali samo za
otvorene boce – dugotrajno se  ne preporučuje vino čuvati u
hladnjaku.

Nabavite konzervator ili vakuumsku pumpu 

Somelijer kaže da je većini ljudi za osobne potrebe dovoljno
nabaviti vakuumsku pumpu za vino koja se može kupiti
jeftino, a radi tako da uklanja
višak plinova iz otvorene boce.

– Za stotinjak kuna možete pronaći kvalitetnu vakuumsku pumpu
koja će vijek otvorene boce produžiti za nekoliko dana
– rekao je Hoel.

Kako ćemo znati je li se otvoreno vino pokvarilo?

Ako ste ikad ostavili čašu vina vani preko noći, poznat vam je
slatkasti i pomalo octeni miris vina koje više nije dobro.
Ipak za vina koja su pravilno uskladištena, znakovi mogu biti
suptilniji.

Prema Hoelu, ono će kad odstoji brzo početi mijenjati boju i
okus, a arome će se zbog kisika pojačati. Isto tako, crna će vina
početi tamniti do smeđih i ciglastih tonova, dok će bijela
postajati sve više žuta. Osim toga, kod crnih će vina svježe
note zamijeniti ‘orašaste’, a bijela će razviti kiselkast,
octeni okus.

– Čak i ako poduzmete sve gore navedene korake, vino u otvorenoj
boci može biti dobro maksimalno tri do pet dana; nakon
toga ga naravno možete iskoristiti u kuhinji, kod spremanja
raznih variva, umaka ili marinada – rekao je somelijer
za
Real Simple
.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije