pazite na detalje

Planirate pripremiti losos? Evo kako da odaberete najbolji komad u ribarnici

Divlji je losos daleko zdraviji (a zato i skuplji), ima širi profil omega-3 i znatno je bogatiji mineralima poput D vitamina, željeza, cinka i kalija nego uzgojeni.

Iako se u zadnje vrijeme često priča o velikom
onečišćenju neke hrane; pa tako i ribe i morskih
plodova zbog navodnih visokih koncentracija žive; hrana iz
mora još je uvijek zdrava, a neke vrste ribe među
kojima je i losos smatraju se najzdravijim namirnicama koje
možemo pojesti.

– Losos je toliko cijenjen zbog bogatstva omega-3 masnim
kiselinama, esencijalnim mastima koje naša tijela ne proizvode
sama, a koje su neophodne za zdravlje srca i mozga, dobro
raspoloženje i smanjenje upala, kao i zdravlje općenito –
kaže dijetetičarka i autorica knjige Unapologetic
Eating (Jedenje bez isprika) dr. Alissa
Rumsey.

Losos iz uzgoja vs. ‘divlji’ losos

Sve to ipak, ističe ona, ne znači da biste trebali
jednostavno kupiti bilo koji komad lososa koji je taj tren
dostupan i povoljan; jer . losos iz uzgoja, čak i ako je označen
kao ‘organski’, nema ni približnu paletu
korisnih tvari kao ‘divlji’, svježe ulovljeni losos.

– Divlji je losos puno zdraviji, ima širi profil omega-3 i
znatno je bogatiji mineralima poput D vitamina, željeza, cinka i
kalija nego uzgojeni – kaže liječnica funkcionalne
medicine i nutricionistkinja dr. Vikki Petersen.

Osim toga, dodaje, zbog tovljenja u kavezima
(bazenima) uzgojeni losos može sadržavati i puno više
štetnih tvari, među kojima prema udruzi za
okoliš Environmental Working Group i
neke zagađivače koji potencijalno mogu čak uzrokovati i
rak, a često ima i puno više ‘loših’ masti.

– Uzgojeni su lososi masniji i deblji zbog svog načina života jer
nemaju kao divlji losos potrebu plivati ​​uzvodno radi
mriještenja – objašnjava Petersen za Real
Simple
 i dodaje da zato losos iz uzgoja ima čak oko
triput više loših zasićenih masti i oko 50 posto
više kalorija, zbog čega mu u fileu često možete
vidjeti i bijele masne prugice.

Kako odabrati najzdraviji komad lososa

1. Drugačije boje

Uzgojeni lososom ima svijetloružičastu boju, dok
je divlji crvenkasto-narančast, kaže Petersen.

2. Viša cijena, viša kvaliteta

Cijena je, na žalost, bitan pokazatelj kvalitete i divlji je
losos uvijek skuplji od uzgojenog, dodaje.

3. Podrijetlo

Losos koji stiže u naše trgovine i tržnice uglavnom je
iz Atlantskog oceana i iz uzgoja (oko 99 posto), dok je
Pacifički uglavnom divlji (80 posto). Ako pak naručite lososa u
restoranu, možete pretpostaviti da je uzgojen, osim ako je na
jelovniku označen kao ‘divlji’…

4. Obratite pažnju na detalje koji otkrivaju je li losos
svjež

Ako kupujete svježe ulovljenog lososa tražite komad koji je
već na ledu i u dobroj rashladnoj vitrini. Miris mu mora
biti svjež, a oči mu ispupčene, dok meso odrezanog filea treba
imati jasne šare, koje se čak i osjete pod prstima. Isto
tako, kad prstom prođete preko mesa, nikako ne smijete
osjetiti da je sluzavo i/ili glatko. Boja se mijenja od
nježnoružičaste ili narančaste do tamnocrvene, ovisno o vrsti, a
koža mu treba biti svjetlucava i sjajna, napeta i vlažna na
dodir.

Bilo da je uzgojen na farmi ili ulovljen u divljini, ovu bi
ribu prema nutricionistima bilo idealno jesti
redovito, odnosno barem jednom tjedno. A spremiti ga možete
na bezbroj načina: od pečenja sa svježim povrćem, hamburgera
od lososa, lososa s roštilja, do raznih načina pripreme
odreska ii ‘stakea’ lososa… 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije