iskoristite ih

Blogerica otkrila trikove za pripremu najbolje baklave kod kuće

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom.

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti
kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u
pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo
dobro slijediti ih.

Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i
Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njezini recepti koje
dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je
postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili
njezine savjete i trikove za izradu baklave.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo
kako to sve napraviti.

Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu
500 grama maslaca
1-2 žlice ulja
800 grama mljevenih oraha
1 jaje + 1 žlica maslaca + malo brašna – za tirit
1 šalica šećera za orahe + 2 kg šećera za preljev
2 litre vode

Priprema:
Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno
dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite
u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati
ili dan prije slaganja baklave. Pomiješajte ga s mljevenim
orasima i šalicom šećera kada je suh.

Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki
okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite
 5 jufki jednu na drugu – između ih možete malo namastiti.
Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na
završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem.

Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte
preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije
masnoću. 

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na
130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preljev. Pomiješajte šećer i vodu
i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago
ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi – nikako ne smije biti
vruć kada ga stavljate preko baklave. 

Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi.
Zalijevajte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da
se sve upije i spremna je za posluživanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije