Vijesti / Vino i hrana

iskoristite ih

Blogerica otkrila trikove za pripremu najbolje baklave kod kuće

Blogerica otkrila trikove za pripremu najbolje baklave kod kuće
Klix

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom.

Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo dobro slijediti ih.

Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njezini recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili njezine savjete i trikove za izradu baklave.

Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve napraviti.

Treba vam:
1 okrugla posuda za kolače
1 kg jufki za baklavu
500 grama maslaca
1-2 žlice ulja
800 grama mljevenih oraha
1 jaje + 1 žlica maslaca + malo brašna - za tirit
1 šalica šećera za orahe + 2 kg šećera za preljev
2 litre vode

Priprema:
Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan prije slaganja baklave. Pomiješajte ga s mljevenim orasima i šalicom šećera kada je suh.

Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite  5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem.

Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću. 

Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix.

Dok se baklava peče pripremite preljev. Pomiješajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave. 

Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijevajte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!