Štromar: Rast BDP-a, sve manje nezaposlenih, a cilj je povećanje plaća radnicima

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar osvrnuo se na četverogodišnji mandat koji se bliži kraju te je rekao kako je zadovoljan.

– Imamo najbolje opremljene škole u Hrvatskoj, u zdravstvo izuzetno puno ulažemo, a gospodarstvo se u Varaždinskoj županiji oduprijelo svim izazovima, krizi i političkoj nestabilnosti na vrhu države. Kad je na razini Hrvatske BDP padao, u Varaždinskoj županiji je 2014. zabilježen rast. Za usporedbu, 2012. godine u Varaždinskoj županiji bilo je više od 12 tisuća nezaposlenih, a sada je nezaposlenih nešto više od četiri tisuće. Osim toga, u proteklom razdoblju imali smo i porast investicija. Vesele i podaci kako je sa Sjevera Hrvatske najmanje ljudi iselilo, a to je samo dokaz da, unatoč turbulentnim političkim promjenama na vrhu države, mi i dalje stvaramo dobre uvjete za život za sve naše građane – rekao je Štromar.

Uz smanjenje nezaposlenih, zabilježen je i porast prosjeka plaća radnicima.

– Ono što me još više veseli jest da su rasle plaće, u RH prosjek za 2,5 posto, a u Varaždinskoj županiji 5 posto. Stigli su novi investitori pa budući da nema dovoljno kvalitetne radne snage, radnici iz jedne tvrtke odlaze u druge tvrtke za veću plaću, što je jako dobra stvar. Veće plaće svakako znače i veći standard građana – kazao je Štromar.

Dodao je, doduše kako će biti zadovoljan tek kad se prosjek plaća radnika izjednači s državnim prosjekom i kad budu svi građani Varaždinske županije mogli od svojih plaća dobro živjeti. Upravo to je glavni cilj Varaždinske županije za naredno razdoblje.

– Stoga smo i nadalje otvoreni investitorima kao što smo i do sada bili jer se u našoj Županiji zaista vrijedi ulagati. Mi nudimo brojne konkurentske prednosti:riješeni imovinsko pravni odnosi, pripremljena prostorno planska dokumentacija, izdavanje građevinskih dozvola u najkraćem mogućem roku te komunalno uređeni prostor – rekao je župan Štromar te dodao kako mu je cilj da svi građani imaju jednaka prava i jednake šanse za obrazovanje, posao, a na kraju i mirno i bezbrižno starenje.

Osvrnuo se i na odnose s ovom i prošlom Vladom.

-Očekivali smo puno, a dobili malo. U četiri godine imali smo tri Vlade. Većina ministara, uz podršku HDZ-ovih saborskih zastupnika iz Varaždinske županije, iz ove zadnje dvije Vlade HDZ-a i MOST-a, činili su sve da zaustave naše projekte. Svjesni smo da moramo sami. Zato radimo više od drugih, sami se borimo za projekte, a Sjever je uvjerljivi pobjednik i kotač razvoja Hrvatske – zaključio je Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije