blago popuštanje mjera

Sutra se otvaraju terase. Ugostitelji vjeruju da će ljudi doći i podržati ih

Ipak, u problemu će se naći oni objekti koji nemaju terasu.

Od sutra, 1. ožujka, blago popuštaju još neke epidemiološke
mjere. Odlučio je tako Stožer civilne zaštite protekli tjedan, a
to znači da je ugostiteljima dopušteno imati otvorene
terase.

Odnosi se to na kafiće i restorane, a mogu raditi od 6 ujutro do
22 sata navečer. Glazba će biti dozvoljena na terasama, ali ona
ne smije biti preglasna.

U svemu tome postoji i nekoliko problema za ugostitelje jer očito
je kako će ovisiti o sunčanom i toplom vremenu pa samim time neće
moći ni dovoljno zarađivati, a naknade za očuvanje radnih mjesta
kasne. Uz to, mnogi manji hotelijeri s navedenim datumom kreću s
otpuštanjem dijela zaposlenih, navodi
Jutarnji list
.

Doznaju kako je riječ o manjim hotelima, do 20 zaposlenik, koji
nisu obvezni izrađivati planove zbrinjavanja, a koji najavljuju
da dio ljudi planiraju poslati na Zavod za zapošljavanje, rekao
je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge
turizma.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja tvrde da je
nejasno kakvu će vrstu pomoći dobivati objekti bez terasa koje
neće moći raditi.

Ističu kako promet od gostiju na terasi nije dostatan da namiri
troškove restorana, uz sva davanja državi, redovito isplaćivanje
dobavljačima i plaće radnicima. Prema tome, navode, teško da će
svaki dan terase biti popunjene u punom kapacitetu i nadomjestiti
još uvijek onemogućen rad u zatvorenom prostoru.

Razmak između gostiju koja nisu iz istog kućanstva mora biti
minimalno 1,5 metra, stolovi moraju biti udaljeni 3 metra, a
potrebno je i izračunati najveći broj korisnika koji istovremeno
mogu biti na terasi. U zatvoreni dio kafića ili restorana može se
isključivo zbog korištenja toaleta uz obavezno nošenje maske i
korištenje dezificijensa.

Nikola Božić, vlasnik restorana Đurina Hiža iz
Varaždinskih Toplica, Jutarnjem rekao je da otvara u srijedu.

– Budući da Đurina hiža radi od srijede tad ćemo i otvoriti iako
ne očekujem veliki promet jer je ljudima još prehladno sjediti na
terasi. Ipak, nekako vjerujem da će gosti doći i podržati nas
svojim dolaskom – rekao je Božić za
Jutarnji list

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije