Vijesti / Koronavirus

Epidemiologinja istaknula

OTVORENO PISMO AVARU 'Ako upozorenja ne shvatimo ozbiljno, iza blagdana možemo očekivati porast oboljelih...'

OTVORENO PISMO AVARU 'Ako upozorenja ne shvatimo ozbiljno, iza blagdana možemo očekivati porast oboljelih...'
Armin Durgut/Pixsell/Milan Sabic/Pixsell

Epidemiologinja je upozorila Varaždince da je sada posebno bitno 'ostati doma'.

Voditeljica Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Katica Čusek Adamić uputila je otvoreno pismo načelniku Stožera civilne zaštite Grada Varaždina Zlatanu Avaru.

Vezana vijest:

avar grad varaždin Odgovor epidemiologinji Avar: 'Nisam shvatio poantu pisma. Poštujem mišljenje struke, a Varaždinci se pridržavaju svih mjera'

Čusek Adamić je ponajviše pažnje u svom pismu posvetila preporukama za postupanje u ovo vrijeme epidemije Covid-19 te upozorila stožer i građane da se sada najbitnije pridržavati mjera koje su izrekli epidemiolozi.

Pismo prenosimo u cijelosti.

- S obzirom da se nalazimo pred izazovom lijepih vremenskih prilika i nadolazećih uskrsnih blagdana, preporučam da se strogo pridržavamo svih mjera prema naputku Nacionalnog i Županijskog civilnog stožera s osobitim naglaskom na ograničavanje kretanja stanovnika grada Varaždina i okolnih mjesta.

Sve mjere koje su naredili Nacionalni i Županijski stožer imale su dosad vidljive rezultate u kontroliranju epidemije COVID-19 i na taj način, uz veliki trud zdravstvene struke, policije, civilne zaštite, sanitarnih inspektora i lokalnih stožera, uspjeli smo održavati liniju obolijevanja linearnom. Ukoliko popustimo u mjerama i ukoliko dozvolimo preveliko neopravdano kretanje ljudi iz jednog u drugo mjesto, uz nepridržavanje mjere socijalne distance, omogućavamo širenje bolesti koje više nismo u mogućnosti pratiti niti kontrolirati.

Isto tako upozoravam da se posjećivanjem starijih osoba u vrijeme blagdana ugrožava njihovo zdravlje i život s asimptomatskim neregistriranim COVID-19 pozitivnim osobama za koje ne znamo.

Slijedom svega gore navedenog ostajemo i dalje na tome da se izdavanje propusnica može dati samo za opravdane razloge koji su već i definirani ranijim odlukama, da se ostaje pri stavu da ostanemo doma, a ukoliko se odlazi u prirodu uz strogo pridržavanje socijalne distance od minimalno 2 metra. Ako ova upozorenja ne shvatimo ozbiljno, iza blagdana možemo očekivati nagli porast oboljelih i osoba na respiratorima, kao i opterećenje zdravstvenog sustava koji nema dovoljno zaštitne opreme da bi sebe zaštitio u pružanju zdravstvene skrbi.

Uz poruku 'Ostanimo doma', srdačni pozdrav – napisala je voditeljica Epidemiološke djelatnosti Čusek Adamić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video