Vijesti / Koronavirus

blag popuštanje?

NACRT POPUŠTANJA MJERA Čačić: 'Otvaranjem ugostiteljstva upropastili bismo sezonu'

NACRT POPUŠTANJA MJERA Čačić: 'Otvaranjem ugostiteljstva upropastili bismo sezonu'
Varaždinski.hr

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket u četvrtak na sjednici...

Još se brusi nacrt popuštanja mjera koji će na snagu stupiti 1. veljače. Iako su iz Nacionalnog stožera rekli kako neće biti 'revolucionarnih' popuštanja, neke mjere će se ipak poduzeti, piše Jutarnji.

Upitna je 'kava za van', izgleda da se terase kafića neće otvarati, o otvaranju škola odlučivat će svaka županija za sebe (većina vjerojatno vraća kontaktnu nastavu), bit će određenih popuštanja u 'fitness' području i u sportu...

Stožer Brodsko-posavske županije već je donio odluku da se baš svi učenici vraćaju u škole, ne samo mlađi u osnovnoj školi i maturanti.

Paket blagog popuštanja mjera koji ide od 1. veljače, kako doznaje Jutarnji, još nije gotov i dalje se oko toga vode rasprave, jučer se o tome razgovaralo i na koalicijskom sastanku u Vladi, a epidemiolozi su u ponedjeljak održavali sastanke s resornim ministrima u čijoj su domeni zatvorene djelatnosti.

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket sutra na sjednici, uz to će pojasniti na koji će se način i dalje financijski pomagati one kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje zbog epidemioloških mjera, a i danas će se oko toga voditi završni razgovori sa Stožerom.

Čačić: 'Ugostiteljima se prvo trebalo pomoći, ne vidim zašto bi fitness centri bili zatvoreni'

Tijekom ponedjeljka održani su sastanci epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s predstavnicima ministarstava gospodarstva, turizma i sporta, znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, a epidemiolozi su tada dali zadnje sugestije i još jednom upozorili na rizik.

Neki sugovornici ovog lista smatraju kako se kafićima neće izdavati ni 'coffee to go' zbog djelomičnog otvaranja kafića. Opet, drugi sugovornici kažu kako će možda doći do te promjene i biti im omogućena 'kava za van' jer je omogućena pekarama, benzinskim crpkama i kioscima. 

Župan Radimir Čačić upozorio je na sastanku na sporost isplate mjera potpore zatvorenim djelatnostima i onima kojima je otežano poslovanje, ali i na nelogičnost mjere nadoknade troškova, pa je tražio da se to hitno riješi.

Čačić kaže da neće biti otvaranja ugostiteljstva jer bismo time upropastili sezonu.

'Potpuno je jasno da se oko ugostiteljstva zasad neće ništa dogoditi zato što svaka drugačija odluka ne bi bila na tragu zdravog razuma jer u zemlji koja u turizmu zaradi 20 posto BDP-a, a koja 80 posto toga naplaćuje u sezoni, bilo bi zaista glupo da sada to popustimo. Zatvaranje ugostiteljstva je jedina mjera koja je Hrvatsku s dna ljestvice dovela u poziciju među boljima u Europi prema varaždinskom modelu. To nas je izvuklo', smatra Čačić.

Smatraju da se upravo tim ugostiteljima i njihovim obiteljima prvo trebalo pomoći, a ne da moraju prvo platiti režije i najam i onda čekati mjesecima da im država nadoknadi troškove. Od 16 000 subjekata isplaćeno je 600, zasad.

Čačić dodaje da bi se fitness centri mogli otvoriti 1.veljače (uz propisan broj dozvoljenih polaznika po kvadraturi centra), a s ljepšim vremenom otvoriti i terase kafića. 

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!