Vijesti / Koronavirus

epidemiološke mjere

Beroš otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera: 'Za maske ne mogu govoriti'

Beroš otkrio kada bi moglo doći do popuštanja mjera: 'Za maske ne mogu govoriti'
Davorin Visnjic/Pixsell

'Stariji bolesnici i građani su i dalje u velikoj opasnosti od virusa i ozbiljnog oboljenja', istaknuo je ministar.

Ministar zdravstva Vili Beroš otvorio je u srijedu preuređeni novi operacijski blok u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici, istaknuvši da je to prvi obnovljeni bolnički prostor u Zagrebu nakon potresa, u čije je uređenje uloženo 26,2 milijuna kuna.

Na otvaranju je najavio kada bi moglo doći do popuštanja epidemioloških mjera.

- Neću vam otkrivati kada ćemo ukinuti obvezno nošenje maski jer je to vjerojatno zadnji element popuštanja mjera, ali kao što znate, svakodnevno evaluiramo situaciju. Vjerujem da će i na ovoj sjednici Vlade biti razgovora o popuštanju mjera, ali vjerujem da će maske u nekim segmentima ostati - kazao je.

- Blažeg popuštanja vjerujem da će biti možda već i ovaj tjedan, a za maske ne mogu govoriti. Dosad nismo proglašavali kraj niti početak pandemije, a postoje striktni kriteriji kojih se epidemiolozi pridržavaju kako bi to mogli napraviti. Stariji bolesnici i građani su i dalje u velikoj opasnosti od virusa i ozbiljnog oboljenja, no pozitivno je da dolazi toplije vrijeme što doprinosti da se virus sporije širi - dodao je Beroš.

Dotaknuo se i najavljene reforme zdravstva.

- Ide sve određenim tokom, željeli bi da sve ide brže, no utemeljili smo taj proces vrlo jasno i konkretno i idemo tim pravcem. Kada smo gledali razmjere štete, danas su to neprepoznatljivi uvjeti - komentirao je preuređeni operacijski blok.

- Kolega Roić i ja govorili smo o izgradnji nacionalne dječje bolnice. Vlada je osigurala sredstva te je osigurana prva faza izvodljivosti. Ukoliko ne bude većih prepreki, bolnica će zaživjeti. Osim toga, desetljećima slušamo o potrebi reforme zdravstva - to nije hrpa papira, to je i jedan ovakav korak. Sve je to utemeljeno, zakonski okvir se radi. Kada smo razgovarali na razini EK o reformi, dobili smo dobili odgovor da pandemija nije vrijeme za provođenje reforme. Ipak, mi smo utemeljili sve te procese i kada dođe vrijeme će biti predstavljeno i u medijima - objasnio je pa komentirao najavljenu rekonstrukciju vlade:

- Što će mi biti plus ili minus, to je na premijeru. Moj fokus je sada na reformi zdravstva.

Osvrnuo se i na cijepljenje.

- Cijepljenje je preventiva i ulaganje u vlastito zdravlje. Nema boljeg postupanja od borbe za svoje zdravlje. U kontekstu naše reforme bit će predložena određena preventiva. Naznačit ćemo određene ciljane sistematske preglede što će biti jedna novina u sklopu brige za naše i vaše zdavlje. Osim nužnih mjera koji se provode na radnim mjestima, nastojimo osigurati još neke dodatne preventivne mjere. Jednostavno, u povijesnom razvoju sada dolazimo u fazu kada moramo sagledavati preventivu koja je od iznimnog značaja - kazao je.

Komentirao je i medijske napise o netransparentnom provođenju javne nabave, kao i pogodovanju tvrtki Cuspis Vinka Kojundžića.

- Smetaju me laži i konstrukcije što i jutros vidimo u medijskom prostoru. Gdje je nestala istina? USKOK koliko znam je izvršio određene izvide po prijavama za koje znamo. Sam sam pozivao institucije da rade svoj posao. DORH nije našao elemente nekakvog postupanja i onda imate situaciju gdje se neke stvari vade iz konteksta i doista ne želim da to bude u fokusu - kazao je.

- Smatram da afere nije bilo, mene institucije nisu pozivale na nikakve razgovore - dodao je.

Najnovije

Reci što misliš!