PREDSTAVLJANJE KNJIGE

‘Sretni Sizif’ nova je knjiga varaždinskog pisca Željka Funde

Željko Funda napisao je zbirku priča u kojima djed i baka svoga unuka putem razgovora vode savladavanju umjetnosti življenja.

U varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ prošloga je tjedna svoju novu knjigu, zbirku priča ‘Sretni Sizif’, predstavio varaždinski pisac – prozaist i haiku pjesnik – profesor Željko Funda.

Funda se ovoga puta čitateljima predstavlja zbirkom koja sadrži 176 mikro priča baziranih na tradiciji japanskog ‘monda’, točnije – razgovora između učitelja i učenika, gdje učitelj kroz razgovor nastoji učenika dovesti do prosvjetljenja. No ovdje su stvari malo drukčije postavljene.

“Umjesto zen učitelja pojavljuju se baka i djed. Oni unuku pomažu savladati umjetnost življenja”, objasnio je koncepciju Funda, a za jednu od životnih mudrosti kaže: “Nemoj ići kroz život kao kroz tunel, nije svjetlost samo na kraju, svjetlost je svuda oko nas, samo je treba na vrijeme vidjeti.”

Zanimljivost predstavljanja ove knjige bila je i tu ome što je sudjelovao i autorov unuk Vedran Vrček, s kojim je Funda čitao odabrane ulomke. Autor pogovora knjige Tomislav Maretić na predstavljanju je naglasio zanimljiv pristup tematiziranja života, kao i odabir likova koji to čine.

“Radi se o jednom šarmantnom dijelu. Moglo bi se činiti da ima neku pedagošku ulogu, no ta uloga je u potpunosti nenametljiva i bazira se na paradoksu. Taj paradoks, inače, uvodi mahajana budizam, s kojim je naš autor time vezan kroz svoje bavljenje haiku poezijom. Dakle, ova je knjiga svježa i nenametljiva. Zaključci su zgodni, šašavi, nema strogih pedagoških uputa i pravila koja bi trebalo slijediti”, rekao je Maretić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije