PREDSTAVLJANJE KNJIGE

FOTO Bađun i Vedak predstavili svog psihopata ‘Abadona’ i oduševili publiku

Strip-album 'Abadon' Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka predstavljen je jučer u Varaždinu.

Predstavljanje strip-albuma ‘Abadon’ varaždinskih autora Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka naišlo je jučer na izniman odaziv publike u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’. Njih dvojica, uz moderiranje Irene Jukić Pranjić, pričali su o tome kako je priča o Abadonu nastala, a nastajala je – godinama. Riječ je mračnom odnosno noir trileru o serijskom ubojici, kojem u trag nastoje ući dvojica detektiva. Njihova imena su Dejan i Marin, a publika je jučer doznala da su ona odabrana na temelju prvih slova imena autora. Što se pak tiče izgleda dvojice glavnih likova, Bađun je otkrio da ih je temeljio na poznatim glumcima Vincentu Casselu i Hughu Jackmanu.

‘…nakon šest piva u Kaktoosu’

Mihael Bađun autor je likovnog djela ovog strip-albuma, dok je Denis Vedak autor inicijalne ideje i koscenarist. Sve je krenulo davnih dana ‘nakon šest piva u Kaktoosu’, otkrili su autori, koji su i dugogodišnji prijatelji. Tijekom studija priču su oblikovali u filmski scenarij, da bi na kraju odlučili dati mu stripovsku formu. Bađun je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao upravo na Abadonu. Odnosno jednom njegovom dijelu.

– Moj diplomski rad bio je prvo poglavlje ovoga strip-albuma. Moja mentorica je bila Ines Krasić, koja zaista daje otvorene ruke studentima, ali je i vrlo kritična. Tako da mi je vraćala prve verzije koje sam joj nosio, govorila je da nije dobro, sve dok mi nije sugerirala da primijenim slikarske tehnike u izradi stripa. I onda je to sjelo. Tako je krenulo – prisjetio se Bađun početaka. Kasnije, Denis i on odlučili su doraditi scenarij i zaokružiti priču o Abadonu. Taj posao rezultirao je ovim reprezentativnim izdanjem. Publika na jučerašnjem predstavljanju nije skrivala oduševljenje kvalitetom strip-albuma, a autori su okupljene dodatno šarmirali i svojim neformalnim nastupom.

Do drugog dijela – dvije godine

No priča o Abadonu tek je na pola puta. Podnaslov ovoga izdanja, naime, glasi – “Knjiga prva”. Kako je najavljeno, preostala četiri poglavlja priče o ‘psihopatu koji sebe smatra većim od morala’, kako je to rekao Bađun, trebala bi svjetlo dana ugledati za oko dvije godine. Toliko je, naime, potrebno vremena da se dovrši jedan ovakav strip-album na otprilike 150 stranica, rađen ovom tehnikom, objasnio je Bađun.

Irena Jukić Pranjić, poznata hrvatska strip-autorica, animatorica i ilustratorica, ali i predavačica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, otkrila je da imala priliku pratiti sve faze nastanka ovog strip-albuma. Ona je uključena i u rad nakladničke kuće Hrvatski autorski strip, koja promiče upravo radove domaćih autora. Tako se ‘Abadon’, ali i drugi naslovi, ako ih ne nađete u knjižarama, mogu naručiti upravo preko ove nakladničke kuće. Naklada ‘Abadona’, otkriveno je na promociji, je 300 primjeraka. To naizgled nije velika brojka, no i hrvatsko tržište je razmjerno malo. Obećavajuće je stoga što je jučer najavljena mogućnost prijevoda ovoga djela na engleski i francuski jezik.

Tko je sve došao podržati mlade autore koji rade odličan posao, pogledajte u našoj povezanoj galeriji. A u intervjuu koji smo s Mihaelom Bađunom objavili uoči predstavljanja knjige doznajte još više o Abadonu i dvojici autora.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije