Vijesti / Kultura

ŽENE??? - ŽENE!!! Šest varaždinskih umjetnica izlaže u palači Herzer!

ŽENE??? - ŽENE!!! Šest varaždinskih umjetnica izlaže u palači Herzer!

U palači Herzer se u petak, 16. ožujka ove godine, u 19 sati otvara izložba pod nazivom Žene??? – Žene!!!. Riječ je o multimedijskoj izložbi šest autorica: Ane Detoni, Mateje Rusak, Monike Rusak, Ivane Stepan Kauzlarić, Smiljane Šafarić i Vide Sačić, s radovima koji obuhvaćaju projekcije, printeve, crteže i trodimenzionalne objekte od različitih materijala.

Kroz svoje radove autorice propituju pojam žene, suprotstavljajući svoje stvarno iskustvo bivanja ženom nametnutima medijskim slikama 'idealne žene'.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- U našoj kulturi stvoren je psihofizički jaz između onoga što žene stvarno jesu u realnosti i nedostižne mentalne predodžbe onoga što bi željele biti ili postati, prema medijski nametnutim standardima. Stvarajući u različitim medijima, autorice izražavaju svoje iskustvo bivanja ženom, promišljaju ustaljene stereotipe i sve uloge koje ta 'titula' sa sobom nosi te nadilaze medijske i osobne 'okvire' uvjetovane kulturom, odgojem i očekivanjem drugih - ističu autorice.

Na taj način žele premostiti jaz između stvarnosti i privida, generacijski jaz, odvojenost izazvanu šutnjom, potiskivanjem osjećaja, stidom, osjećajem osamljenosti, odnosno žele potaknuti zajedništvo, razumijevanje i međusobnu podršku u realnom svijetu u kojem živimo. 

Izložba je postavljena do 8. travnja ove godine, a ulaz za razgled bit će besplatan.

O autoricama

Ana Detoni

Završila je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer projektiranje odjeće i dizajn. Aktivno se bavi kostimografijom, slikanjem, crtanjem, modnom ilustracijom, šivanjem, izradom nakita i unikatnih predmeta te pedagoškim radom.

Mateja Rusak

Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

Monika Rusak

Diplomirala je na studiju Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Bavi se filmom i fotografijom.

Ivana Stepan Kauzlarić

Diplomirala je kao magistra likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Uz pedagoški rad, bavi se grafikom, eksperimentira u različitim tehnikama i kombinacijama grafike, keramike i objekata.

Smiljana Šafarić

Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bavi se videom, video instalacijama, fotografijom, organizacijom i vođenjem umjetničkih projekata, te pedagoškim radom.

Vida Sačić

Vida Sačić je umjetnica iz Varaždina. Magistrirala je umjetnost na Indiana University u Americi. Živi u Chicagu, gdje predaje grafički dizajn kao izvanredni profesor na sveučilištu Northeastern Illinois.

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci