‘GRGUROVE PRIČE’ Književnica Matilda Mance izdala zbirku dječjih priča

U Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice ‘Metel Ožegović’ u četvrtak je održana promocija nove knjige varaždinske književnice Matilde Mance. Ilustriranu zbirku priča za djecu ‘Grgurove priče’ predstavili su urednik knjige Ernest Fišer i književna kritičarka Lada Žigo Španić, a ulomke iz knjige čitala je Snježana Španić iz Gradske knjižnice. Ilustratorica Ljerka Varga svojim je slikama oživjela svaku od jedanaest priča.

Nakon pet kriminalističkih romana, Matilda Mance, potaknuta rođenjem unuka Grgura okušala se u pisanju priča za djecu. Urednik zbirke Ernest Fišer kazao je da su to kratke priče koje osvajaju čitatelje jednostavnošću i toplinom.

Svaka priča, ispričana likom vilenjaka, male vučice, konjića, vjeverice, mrava i drugim likovima iz životinjskog svijeta, nosi pouku ne samo za djecu, već i odrasle, podsjećajući nas da ljubav, hrabrost i prijateljstvo uvijek pobjeđuju zlo.

Lada Žigo Španić istaknula je da su to bajkovite priče ispričane na tradicionalan način, a nose u sebi prekrasne opise krajolika i likove s kojima se djeca mogu poistovjetiti i maštom preseliti u taj svijet.

– Ovo su proljetne priče, bez obzira na sadržaj, jer svaka od njih nosi optimizam i dočeka sretan kraj – rekla je Španić Žigo.

Matilda Mance rođena je 1945. godine u Varaždinu. Nakon završenog studija na pravnom fakultetu u Zagrebu specijalizirala je kazneno pravo i gotovo cijeli svoj radni vijek provela radeći u državnom odvjetništvu. Članica je Društva hrvatskih književnika. Ozbiljnijim pisanjem počela se baviti 2005. godine. Do sada je izdala romane ‘Smrtonosna zamka’, ‘Nijemi svjedok’, ‘Djevojka s brucošijade’ ‘Ubojstvo na sjajnom balu’ i roman za mlade ‘Zovu me Zeus’.

Također se bavi pisanjem kratkih priča, eseja, feljtona i haiku poezije za koju je dobila nagradu Bacho Memorial Muzeuma u Japanu. U pripremi je izdavanje idućeg romana za mlade ‘Zeusova škola’, kojim nastavlja priču o dogodovštinama umirovljenog policijskog psa Zeusa.

Knjigu ‘Grgurove priče’ možete kupiti u knjižari Verbum u Varaždinu ili naručiti na mail adresi martina.mance@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije