OD MAČA DO BANKETA Predavanje o plemstvu na zadnjoj Srijedi u Muzeju ove godine

U sklopu Srijede u Muzeju, koja je na rasporedu 29. studenoga ove godine, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje pod nazivom Statusni privilegiji plemstva: Od mača do banketa, koje je pripremila dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredna profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Plemićki je sloj u ‘starom poretku’ stjecao razna prava, prerogative i privilegije koje se u stručnoj literaturi obično sistematizira u nekoliko glavnih skupina (sudska, politička, fiskalna, seniorska i statusna).

Sistematizacija nam omogućuje lakši pregled njihova porijekla, razvoja i značaja kroz stoljeća, ali i njihovu komparaciju diljem Europe. Predavanje će prezentirati glavne statusne privilegije plemstva poput aspekata svakodnevnog života, specijalnih insignija, ekskluzivnog članstva i posebnog načina odijevanja i oslovljavanja.

Koristeći primjere s hrvatskog i europskog područja, ukazat će se na važnost tih privilegija kao pomno konstruiranih mehanizama kojima se u svakodnevnom životu održavala vidljivost, prepoznatljivost i nadmoć plemićkog sloja prema ostalim dijelovima društva, ali i prema hijerarhijama unutar plemstva.

Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Ovim programom završava ciklus Srijeda u Muzeju za 2017. godinu, a novi se nastavlja odmah početkom 2018. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije