‘PRIJATELJ ŠPANJOLSKE’ Davoru Bobiću i Raymondu Rojniku uručene povelje

Na svečanom prijemu u zagrebačkom muzeju Mimara povodom obilježavanja Španjolskog nacionalnog dana, ravnatelju Varaždinskih baroknih večeri maestru Davoru Bobiću te ravnatelju Koncertnog ureda Varaždin Raymondu Rojniku uručene su povelje ‘Amigo de Espana’ (Prijatelj Španjolske) za zasluge u promicanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa između španjolskog i hrvatskog naroda.

Povelje im je u prisustvu velikog broja veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj, zatim potpredsjednika Sabora RH akademika Željka Reinera, ministra državne imovine dr.sc. Gorana Marića te ministra zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislava Čorića uručio veleposlanik Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Eduardo Campos Aznar.

Svečanosti je također prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja je naznačila kako su Varaždinske barokne večeri zaštitni znak Varaždina, cijele Varaždinske županije, ali i Hrvatske.

– Zaista se možemo i trebamo ponositi baroknim večerima koje objedinjuju varaždinsku bogatu tradiciju i povijest u kulturi, glazbi te obrazovanju – napose glazbenom. Barokne večeri su najbolji promotor Grada Varaždina i Varaždinske županije, to je festival nacionalnoga značaja, a barokna glazba povezuje ljude i države i to je veliki uspjeh. Svake godine se jedna država predstavlja svojim glazbenicima, ove godine je to bila Mađarska, a već se sada veselimo partnerstvu Carevine Japan koji će nam sigurno ponuditi renomiranu glazbu – rekla je Natalija Martinčević koja je čestitala dobitnicima priznanja.

U svom se obraćanju veleposlanik Kraljevine Španjolske NJ.E. Eduardo Campos Aznar posebno osvrnuo na partnerstvo Španjolske s Varaždinskim baroknim večerima prošle godine, ističući njegovu važnost za promicanje povezanosti između dviju zemalja dok su dobitnici priznanja Roynik i Bobić naglasili kako su dobivena priznanja dokaz da se rad i trud prepoznaju i u međunarodnim okvirima.

– Priznanje ima najmanje dvije dimenzije-jedna je osobna, jer primiti dva međunarodna priznanja u jednoj godini je velika čast i priznanje za rad koji vrijedi i prepoznaje se u kulturnom aspektu, a druga je dimenzija još jedno priznanje za Varaždinske barokne večeri i Koncertni ured Varaždin za međunarodnu suradnju koju toliko njegujemo. Istovremeno se mogu osjećati ponosnim, ali i poniznim, jer očekuje nas nastavak te velike međunarodne suradnje. Ovdje u Mimari bilo je i mnogo predstavnika zemalja koje su bili partneri Varaždinskih baroknih večeri i najmanje troje koje će tek to postati i s kojima vršimo pregovore. Ovo priznanje ima funkciju i jačanja zajedništva španjolske i hrvatske kulture općenito i suradnje s mnogim drugim državama – istaknuo je Raymond Rojnik.

Rojnik je u veljači primio i visoko priznanje Francuske-odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti za znatan doprinos obogaćivanju francuske kulturne baštine.

– Ovo je veliko priznanje Festivalu i svim ljudima na festivalu, ali je ovo i nagrada Varaždinu, kao gradu kulture. Počašćen sam ovim priznanjem Kraljevine Španjolske, koje je i još jedan dokaz velikog svjetskog ugleda Varaždinskih baroknih večeri – naglasio je Davor Bobić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije