Varaždinske barokne večeri završene istim Bachovim djelom kojim su i započele

S devet njemačkih arija baroknog velikana Georga Fridricha Händela na posljednjem koncertu uz kavu na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima predstavili se publici u galeriji Sermage glazbenici okupljeni u ansambl Camerata Garestin.

– U moru negativnih vijesti i loše propaganda, tračak nade daju i ove arije, poručujući nam da se okrenemo pozitivi i da razmišljamo da možemo uvijek naći u sitnicama nešto lijepo i pozitivno što će nas ‘dignuti’ i na neki način ‘prisiliti’ da izdržimo životne patnje, da to tako nazovemo. Osobno, svaka me veseli jer svaka je arija poseban biser i sretna sam da ih imamo priliku izvesti ovako u integralno na jednom koncertu, svih devet komada. Imali smo ove godine na festivalu lijepih trenutaka i moram priznati da mene Barokne večeri svake godine na početku sezone, koja počinje u rujnu napuni pozitivnom energijom da mogu izdržati nastupe u operama, koncertima i sretna sam što sam dio toga – istaknula je sopranistica Ivana Lazar koja je svojim izvrsnim nastupom oduševila publiku na prijepodnevnom koncertu.

Posljednji koncert, koji je konkurirao za festivalske nagrade ‘Ivan Lukačić’ i ‘Jurica Murai’, održan je sinoć u Franjevačkoj crkvi.

Nakon koncerta u Ludbregu dan ranije, u Varaždin su stigli poljski glazbenici okupljeni u ansambl Capella Cracoviensis.

Prvog dana 47. Varaždinskih baroknih večeri, na svečanom otvorenju, mađarski su glazbenici iz Orfej orkestra i Purcell zbora izveli Bachov Magnificant u D-duru, a glazbeni gosti iz Poljske istim djelom završili svoj koncert na kraju Festivala.

– Izabrali smo dva djela koja nose isti naziv, Magnificat. Uz svjetski poznato Bachovo djelo, tu je i djelo poljskog skladatelja Marcina Jozefa Žebrowskog, koji je djelovao u pavlinskom samostanu Jasna Gora u Czestochowi, gdje je bio violinist, pjevač, skladatelj i pedagog – rekao je Jan Tomasz Adamus, dirigent i orguljaš ansambla, dodajući kako je taj poljski skladatelj prema broju dosad otkrivenih rukopisa najplodniji, a time i najznačajniji poljski skladatelj u 18. stoljeću.

Ansambl Capella Cracoviensis nazivaju jednim od najzanimljivijih fenomena na sceni klasične glazbe, čiji repertoar obuhvaća stvaralaštvo od renesansne polifonije do romantične opere, s korištenjem povijesnih instrumenata i tehnika povijesnih izvedbi.

Jesu li svojim nastupom oduševili i festivalski žiri, doznat ćemo večeras u 19 sati u varaždinskoj Gradskoj vijećnici gdje će biti dodijeljene Festivalske nagrade.

Tom će prigodom biti predstavljen i nosač zvuka sa snimkom koncerta održanog na prošlogodišnjem Festivalu kada su Bachovu Muku po Ivanu izveli Hrvatski barokni ansambl, Katedrali zbor Chorus angelicus, te solisti, a za odličan nastup festivalski žiri nagradio ih je nagradom Ivan Lukačić za najviši izvodilački domet ansambla.

Nakon svečane podjele nagrada, već tradicionalno u varaždinskoj Katedrali u 20 sati uz Varaždinski komorni orkestar zavirat će nagrađeni učenici varaždinske Glazbene škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije