Varaždinski folklorni ansambl putuje u Škotsku, nastupat će uz Kinu u Španjolsku

Varaždinski folklorni ansambl (VFA) sudjelovat će od 15. do 23. srpnja na 24. međunarodnom festivalu folklora Dunedin u Edinburghu u Škotskoj. Riječ je o jednom od tek nekoliko festivala folklora u Ujedinjenom Kraljestvu koji se u prijestolnici Škotske održava svake dvije godine.

Članovi VFA upoznali su članove folklorne skupine Dunedin Dancers još 2008. u njemačkom Schwalenbergu na Trachtenfestu, a na istom mjestu ponovno su se susreli 2012. i 2016. godine. Prošlogodišnji susret i druženje urodili su službenim pozivom da VFA ove godine sudjeluje na prestižnom škotskom festivalu.

Koliko je teško izboriti se za sudjelovanje na festivalu potvrđuje činjenica da organizatori na festival pozivaju samo tri inozemne grupe. Uz Varaždinski folklorni ansambl ove će godine to biti folklorne skupine iz Španjolske i Kine. Ovo je veliki uspjeh za VFA koji se zadnjih godina nametnuo kao ponajbolji promotor Varaždina i Hrvatske u inozemstvu.

Druga ovogodišnja turneja

Najveći dio programa odvijat će se u Edinburghu, a predviđeni su nastupi u kazalištu Church Hill, na trgu pokraj edinburške Nacionalne galerije te u perivoju prekrasnog dvorca Stirling Castle. Osim u Edinburghu, VFA će nastupiti i u gradovima Falkirk, Perth te Anstruther.

Varaždinski folklorni ansambl za ovu je turneju pripremio i uvježbao koreografije Hrvatskog Zagorja, Međimurja, Zagrebačkog Prigorja, Turopolja i Podravine, uz opsežan vokalno-instrumentalni program. Na festivalu će sudjelovati 25 članova ansambla koje su uvježbali umjetnički voditelj Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin, voditeljica pjevanja Maja Delić te voditelj tamburaške sekcije Matija Auker.

Ovo će biti već druga ovogodišnja inozemna turneja Varaždinskog folklornog ansambla koji je u travnju sudjelovao na uskršnjem festivalu folklora Paasfesten u belgijskom gradu Leuvenu. Škotska, odnosno Ujedinjeno Kraljestvo bit će 21. europska država u kojoj je VFA nastupio u proteklih 19 godina, od osnutka 1998. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije