Punih 40 godina od smrti poznatog varaždinskog slikara Miljenka Stančića

Poznati varaždinski slikar Miljenko Stančić preminuo je na današnji dan prije punih 40 godina.

Miljenko Stančić (Varaždin, 1926. – Zagreb, 1977.) prve poduke iz slikarstva dobio je tijekom školovanja na varaždinskoj gimnaziji od Ladislava Kralja Međimurca, akademskog grafičara i slikara, što je bio temelj za njegovo daljnje školovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je diplomirao 1949. godine.

Uz slikarstvo, bavio se ilustracijom za novine, knjige i časopise te scenografijom. O njegovu slikarstvu pisali su vrsni književnici, među kojima i Miroslav Krleža, kao i mnogi povjesničari umjetnosti, primjerice, Ljubo Babić, Oto Bihalji-Merin i drugi.

Likovni kritičari Stančićev rad povezuju uz magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmagorično slikarstvo, što upućuje na posebnost njegove likovne poetike, prožete snažnim autobiografskim i psihološkim nabojem.

‘Varaždin mi je mjera i obrazac’, govorio je slikar o svojim djelima slikajući Varaždin onakvim kakav jest – ‘zelen od ove naše panonske vlage i siv od ove onaše varaždinske prašine’. Osim slika rodnoga grada, velik broj njegovih slika prikazuje i djecu.

Kao portretist grada, Stančić je nazvan i ‘slikarem mrtvih pjesnika’.

Iako je preminuo u Zagrebu, Stančić je pokopan na varaždinskom groblju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije