Varaždinski umjetnici u svojim će ateljeima u lipnju održati kreativne radionice

U Varaždinu se ove godine po prvi puta održava Tjedan primijenjenih umjetnosti.

Organizator Tjedna primijenjenih umjetnosti je ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. U Varaždinu, uz članove ULUPUH-a, kao partner u projektu pridružilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin.

Tjedan primijenjenih umjetnosti pokrenut je, po uzoru na slične manifestacije u svijetu, sa željom da se rad primijenjenih umjetnika približi najširoj javnosti. Publika će moći posjetiti umjetnike u njihovim ateljeima i radnim prostorima i tako se upoznati s načinom njihova rada.

Neki će autori održati kratka predstavljanja ili radionice za publiku, a drugi predstaviti šire okruženje u kojem djeluju, suradnike, partnere, te i na taj način rasvijetliti prirodu svog posla.

Posjetitelji će kod pojedinih autora imati priliku da se i sami okušaju u osnovnim tehnikama i materijalima kojima se služe.

U Varaždinu će sedam autora, članova ULUPUH-a i HDLU Varaždin otvoriti svoje ateljee i radne prostore posjetiteljima te predstaviti svoj rad: Suzana Bernat (ilustracija), Snježana Pokos Vujec (keramika), Danijela Pičuljan (keramika), Lila Herceg (staklo), Živko Toplak (obrada metala), Mateja Rusak i Ivana Stepan (izrada ručno šivanih i personalno dekoriranih knjiga).

S početkom Tjedna u ponedjeljak, 12. lipnja, u 19 sati u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici otvoriti će se izložba sudionika Varaždinskog tjedna primjenjenih umjetnosti te će to biti prilika za najavu i promociju cijele manifestacije.

U tom prostoru, kojeg je za te dane Turistička zajednica grada Varaždina ustupila umjetnicima, biti će info točka gdje će se moći dobiti informacije i promotivni materijali vezani uz manifestaciju te također i mjesto susreta kroz cijelo vrijeme trajanja Tjedna primjenjenih umjetnosti.

Sa svakim je autorom, ovim povodom, napravljen kratki intervju u kojem su podrobnije predstavili svoj rad i najavili što su pripremili za posjetitelje, a intervjue možete pročitati ovdje.

Ivana Stepan i Mateja Rusak i radionica ručno rađenih knjiga

Na dvodnevnoj radionici autorice će nas upoznati sa procesom izrade ručno rađenih knjiga. Svaki polaznik imati će priliku izraditi i dekorirati korice i unutrašnjost bloka kao i ručno sašiti svoju knjižicu.

Autorice žele polaznicima prenjeti svoju ljubav prema primjenjenoj umjetnosti i osvjestiti ih da svaki od nas svojom maštom te radom svojih ruku može stvoriti uporabne predmete koji osim što su koristan predmet imaju i svoju osobnost koju smo im mi dali.Maksimalan broj polaznika radionice je 12 osoba te nije potrebno predznanje.

Ponedjeljak, 12. i utorak, 13. lipnja od 16 do 18 sati, u Kuli stražarnici, Galerija HDLU Vž, Strossmayerovo šetalište 7.

Suzana Bernat i radionica apliciranja ilustracija na uporabni predmet te promocija autorske slikovnice

Autorica će na radionici upoznati polaznike kako od Ilustracije dobiti kvalitetnu reprodukciju na tekstilu uz pomoć tiskarske tehnike: sublimacije. Upoznati će polaznike sa prednostima i nedostacima ove tehnike kao i materijalima koji se koriste.

Također će pokazati kako iz različitih reprodukcija složiti novu interpretaciju ilustracije (kolaž), a sudionici će moći novonastale kolaže aplicirati na razne materijale (koža, umjetna koža) te od toga napraviti dizajniranu torbu prema predlošku.

Torbe predhodno izrađene na radionici biti će dio promocije autorske slikovnice i scenskog prikaza. Zbog ograničenog prostora 5 osoba može sudjelovati na radionici, predbilježbe na: bernat.suzane@gmail.com.

Promocija dvojezične autorske slikovnice ‘Priče iz Varošlanda Geschichten aus dem Varoschland’ održat će se u četvrtak, 15. lipnja, u 19 sati, u Varaždinskoj kući u Gajevoj ulici.

U sklopu promocije će se održati mali scenski prikaz priča iz slikovnice.

Snježana Pokos Vujec priprema izložbu, radionicu i druženje u dvorištu

Autorica će u petak, 16. lipnja, u prekrasnom ambijentu dvorišta predstaviti svoje nove radove uz neobavezno druženje s početkom u 18 sati. Posjetitelji će također moći se okušati u radu sa glinom na radionici s početkom u 18 sati.

Tema radionice je keramička pločica kao osnovni element za izradu umjetničkih instalacija, ali i uporabnih predmeta. Polaznici će tako moći prema vlastitoj ideji kreirati svoju pločicu koju mogu uz simboličnu naknadu (50 kuna) nakon što bude spaljena, ponijeti kući kao svoj vlastiti, originalni a možda i prvi, keramički uradak.

Živko Toplak i završna obrada umjetničkih predmeta lijevanih u bronci i mesingu

U subotu, 17. lipnja, od 10 do 12 sati, u Kuli stražarnici, (Galerija HDLU Varaždin), Strossmayerovo šetalište održat će praktični prikaz završne obrade prdmeta načinjenih od obojenih metala mehaničkim i kemijskim postupcima.

Projekcija videa kojim objašnjava proces izrade lustera koji se nalazi u Gradskoj viječnici u Varaždinu kojeg je autor napravio, te mogućnost posjete Vjećnice kako bi se luster moga vidjeti uz autorova pojašnjenja rada. Na radionici mu se mogu u radu pridružiti i nekolicina zainteresiranih posjetioca.

Danijela Pičuljan održat će radionicu i izložbu keramičkih skulptura

U subotu, 17. lipnja, od 17 do 21 sat autorica poziva sve zainteresirane da je posjete u subotu od 17 sati i pogledaju malu jednodnevnu izložbu njenih radova koji će biti postavljeni u njenom vrtu, te da se okušaju u radu sa glinom.

U tu svrhu će u 18 sati početi radionica izrade šalice za čaj. Koristit će se istočnjačka tehnika građenja posude, uz pomoć jednostavnih alata i kalupa. Polaznici radionice koji žele šalicu sačuvati i iz nje piti svoj čaj, mogu svoj rad ostaviti da se spali u peći i naknadno preuzeti.

Maksimalan broj polaznika radionice je 10 osoba, bez obzira na dob te nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje.

Lila Herceg otvorit će vrata svog ateljea ‘Lila’ u Centru kreativnih industrija

U subotu, 17. lipnja, u 15 sati i u 16 sati, te u nedjelju 18. lipnja u 10 sati i u 11 sati u ateljeu Lila, Centar kreativnih industrija u Varaždinu, Pavleka Miškine 39, Na prezentacijskim radionicama autorica će predstaviti staklo kao medij koji se vrlo lako može reciklirati i koristiti kao efektan materijal za izradu primjenjene umjetnosti nakita, mozaika, i slično.

Polaznici radionice će naučiti osnove o staklu, upoznati alat, rezati staklo, pripremiti staklo za fuziju i vidjeti proces fuziranja stakla u mikrovalnoj peči unutar pateneta Hot Pot Microkiln. Prilika je tada za razgovor s umjetnicom o njenom umjetničkom radu i umjetnosti općenito. Na radionici može sudjelovati do 3 polaznika, pa je za sudjelovanje potrebno prethodno prijaviti se na: herceg.lila@gmail.com.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije