Ovogodišnji MOP Špancirfest u Varaždin dovodi utjecajne digitalne kreativce

Šesto izdanje varaždinskog MOP Špancirfesta – festivala multimedije i digitalne kulture u Varaždin će dovesti neke od najutjecajnijih digitalnih kreativaca iz regije uz brojne radionice za svakoga.

Festival će započeti 4. svibnja, a održavat će se sve do 13. svibnja u različitim prostorima u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

U palači Herzer održat će se deset predavanja, koji obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo, a uz predavanja održat će se i četiri radionice s tematikom moderna web tehnologija, ilustracija i revolucija u školstvu pomoću BBC micro:bit tehnologije.

– Drugu godinu se u organizaciju MOP festivala uključila i Turistička zajednica Grada Varaždina. Kao što znate Udruga MOP promiče, potiče i razvija kreativne industrije, a Špancirfest je platforma za razvoj upravo kreativnih industrija i mislim da je to dovoljno dobar razlog da se Turistička zajednica uključi u organizaciju – istaknula je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth.

Turističkoj zajednici je, kaže Toth, posebno važan autorski projekt autorice Ksenije Ladić, pod nazivom ‘Slušam Varaždin’.

– Varaždinka Ksenija Ladić živi i radi u Berlinu, a o ovom projektu promišlja već duži niz godina i sada je došlo vrijeme da se krene u realizaciju projekta. Ksenija će u narednih godinu dana istraživati Grad Varaždin i posebne lokacije u gradu koje imaju jedan specifičan audio doživljaj, a rezultat svega će biti zvučna audio karta, odnosno mapa Varaždina i mobilna aplikacija putem koje će svi posjetitelji, osim vizualnog, moći dobiti i audio doživljaj.

Dodaje kako će Varaždin biti prvi grad u Hrvatskoj koji će dobiti jednu takvu zvučnu kartu grada i posjetiteljima ponuditi jedinstven doživljaj grada.

– Vrlo nam je važno da smo opstali kao festival i drago nam je da se Turistička zajednica uključila u program i organizaciju. Ove godine nas očekuje program, koji će biti vremenski duži, iz razloga jer smo prvi tjedan MOP-a rasporedili na izložbeni dio – rekao je Fran Mubrin iz udruge MOP.

Organizatori će ove godine više vremena i programa posvetiti djeci i mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te će u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom održati dvije radionice uvoda u dizajn.

U Galerijskom centru Varaždin održat će se tri izložbe, koje obuhvaćaju različite multimedijalne izložbe mladih umjetnika i studenata Sveučilišta Sjever, a biti će premijerno prikazan i dokumentarni film Raw Chicks.Berlin.

– Svakako nam je najznačajnija izložba poznata hrvatska dizajnerica i umjetnica Imelde Ramović i njezini digitalni crteži pomoći mobilnog telefona, zatim kolektiv iz Slovenije, koji će govoriti o umjetnoj inteligenciji, uz to bih izdvojio i radionice izrade zastave za djecu od prvog do osmog razreda i radionicu ‘Sva sila papira’, za djecu vrtićke dobi i osnovnoškolce – kaže Fran Mubrin.

Sadržaj će biti popunjen i glazbenim programom, poput koncerta varaždinskog benda Sowas u varaždinskoj Sinagogi te završnog MOP & ŠUŠ kolektiv zabavnog programa u caffe baru Elephant.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, a Udruga MOP, kao partner Turističke zajednice uklučuje se u organizaciju multimedijalnog kreativnog programa Špancirfesta, koji će biti programska ekstenzija Udruge MOP kroz godinu.

Partneri festivala su Galerijski centar Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Koncertni ured Varaždin, te POU Varaždin i kino Gaj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije