‘MODNIM TRAGOVIMA VARAŽDINA’ Otvorenje izložbe Katice Seglin ove srijede

Modnim tragovima Varaždina naslov je izložbe odjevnih kreacija varaždinske krojačice Katice Seglin, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 22. ožujka, u 19 sati, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10).

Na izložbi je predstavljen izbor od četrnaest modnih kreacija, nastalih u razdoblju od 1955. godine pa do 1990-ih godina koje, prema riječima autorice stručne koncepcije doc. dr. sc. Katarine Nine Simončič, daju uvid kako u opus odnosno osobni arhiv krojačice tako i u odjevni predmet kao memorijski zapis i pokazatelj društveno-kulturnog života.

Katica Seglin istaknula se po neizmjernoj ljubavi spram modnog obrta, poznavanju tehnika izrade odjevnih predmeta od kože i tkanine, kao i tehnika kukičanja, pletenja i vezenja. Njezinih četrnaest predstavljenih modela stilski odgovara tzv. periferijskom izrazu s obzirom na to da je Varaždin, kao i, primjerice, Zagreb, smješten na periferiji ‘modnih’ središta Pariza, Londona i Milana.

Stoljetna kultura odijevanja naših prostora inspirirala se većim modnim centrima, no pod utjecajem tradicijske kulture te onodobnog društveno–političkog uređenja koji propagira jednostavnost i funkcionalnost, oblikovao se je autohtoni odjevni kod, a u slučaju Katice Seglin i njezin jedinstven stil.

Budući da izložba tematizira pregled modnog izraza kroz razdoblje od 1950-ih do 1990-ih godina, najkvalitetniji svjedok modnih impulsa grada Varaždina je tadašnja ulična fotografija, jer su stilovi uhvaćeni u prolazu pokazatelji ‘stvarne’ (nosive) mode koju promoviraju onodobni modni žurnali, a svojim umijećem u život prenose vješte ruke krojačica.

Izložba je postavljena za razgled do 23. travnja, a Gradski muzej Varaždin priređuje ju u okviru Mjeseca varaždinskog šnajderaja, koji se u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina održava od 22. ožujka do 23. travnja ove godine.

U oblikovanju likovnog postava izložbe, uz doc. dr. sc. Ninu Simončič, sudjelovale su i viša restauratorica u GMV-u Melita Krnoul i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije