Počinju Varaždinske barokne večeri – najstariji i najjači kulturni brend grada!

Značaj 46. Varaždinskih baroknih večeri, koje će ove godine biti održane od 23. rujna do 4. listopada, istaknut je danas, 20. rujna u Gradskoj vijećnici.

Program nije nimalo stereotipan, ove je godine zemlja partner Španjolska, zemlja koja je zadužila civilizaciju. Posjetitelji će moći doživjeti najbolje što ta zemlja daje. Pripremljen je egzotičan program koji do sad nismo imali prilike čuti na festivalu, a publika će doživjeti nešto nezaboravno. Organizacijski je sve spremno i veselimo se otvorenju u petak – rekao je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Osnivač festivala je Grad Varaždin.

– Varaždin se vraća svojem najstarijem festivalu koji ga možda najbolje može okarakterizirati. Mnogo je popratnih sadržaja, poput izložbe cvijeća, izložbe fotografija, gastro večere. Varaždinske barokne večeri su uistinu najstariji i najjači kulturni proizvod koji grad ima – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Ove će godine tako sve biti u znaku zemlje partnera – Španjolske, od glazbe do popratnih sadržaja poput izložbi, ali i gastro večere. Velika zasluga u organizaciji zasigurno pripada veleposlaniku Kraljevine Španjolske Njegovoj Ekselenciji Eduardu Aznar Camposu.

– Uistinu sam zahvalan svima koji su poduprli i pomogli u organizaciji. Nadam se da će publika uživati u glazbi i ostalim popratnim sadržajima, a festival će zasigurno biti veoma uspješan.

Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, ukratko je predstavio program.

– Zahvaljujem svima koji su nam pomogli i u financijskom smislu. U vrijeme trajanja festivala očekuje nas 18 asambala, 16 koncerata, neki izvan Varaždina, 12 popratnih programa (izložba cvijeća, fotografija, španjolska gastro večera). Iznimna je međunarodna dimenzija festivala, a već se sad zna kako će zemlja partner iduće godine biti Mađarska. Ove će Večeri biti splet španjolsko-hrvatskih događanja – istaknuo je.

> ‘Cvjetni flamenco’ u sklopu 21. Međunarodne izložbe cvijeća u Varaždinu

> Predstavljanje fotomonografije ‘Sakralna baština Varaždina’ u biskupiji

Zdenka Weber, predsjednica žirija Varaždinskih baroknih večeri, naglasila je kolika je važnost španjolske kulture.

– Imat ćemo prilike upoznati repertoar nacionalne španjolske kulture, Kraljevine Španjolske iz njezinog najboljeg razdoblja. Naime, renesansa i barok 16. i 17. stoljeća za tu su zemlju njihovo ‘zlatno doba’, vrijeme kad je veliko bogatstvo teklo u tu zemlju. Unutar toga stvorena je predivna, bogata, vrlo razrađena i sofisticirana glazba s kraljevskog dvora i crkve. Izuzetno bogat duhovni i svjetovni repertoar je pripremljen uz brojna poznata imena, a novost je koncert s improvizacijama – pokušaj da se oživi tadašnje doba – naglasila je.

Program u četiri županije

Ove godine u baroknoj glazbi osim u matičnom gradu i Trakošćanu uživat će publika u Križevcima, Ludbregu, Krapini, Belecu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici, odnosno ukupno četiri županije.

– Punih 46 godina tradicije ovaj festival pretvara u simbol ove županije. Drago mi je da su već godinama unatrag organizatori izašli iz grada te se koncerti održavaju diljem županije i to čak četiri, tako da se može reći kako Varaždinske barokne večeri postaju na neki način festival sjevera – zaključio je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

Otvorenje festivala je u petak, 23. rujna, u varaždinskoj Katedrali s početkom u 20 sati, kad nastupa ansambl La Ritirata, a na programu su Cervantesove opere.

Iako su karte za prvi koncert rasprodane, ulaznice za ostale koncerte 46. Varaždinskih baroknih večeri mogu se nabaviti u Koncertnom uredu Varaždin na broj telefona 042/311 907 ili u sustavu ticketshop.hr, a cijene im se kreću od 50 do 250 kuna ovisno o koncertu.

Cjelokupan program saznajte ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije