Grad Rijeka bit će europska prijestolnica kulture 2020. godine!

Ono što nije uspjelo Varaždinu, uspjelo je Rijeci. Tako će grad Rijeka biti europska prijestolnica kulture 2020. godine, objavljeno je danas u Muzeju Mimara. Vijest je objavio Steve Green, predsjednik stručnog povjerenstva Europske komisije koje je protekla dva dana u Zagrebu vodilo posljednje razgovore sa predstavnicima četiri grada kandidata.

>Varaždin 2020: ‘Većina će projekata biti realizirana’

>EPK povjerenstvo: Događaji ne mogu privući širu europsku publiku

Na vijest o riječkoj pobjedi, najviše su se razveselili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i umjetnički voditelj riječke kandidature Slaven Tolj. U kratkoj izjavi, gradonačelnik Obersnel rekao je da će Rijeka biti prvenstveno europska prijestolnica kulture, na čemu je inzistiralo i stručno povjerenstvo, jer je i Greene rekao da nisu birali hrvatsku, nego europsku prijestolnicu kulture.

Izjavio je i da je Oliver Frljić dio najuže riječke ekipe za projekt EPK, te da će i dalje raditi i to napose na scenskom segmentu programa. Rekao je da sada slijedi i osnivanje agencije koja mora pripremiti grad za veliki cjelogodišnji projekt 2020. godine.

Predstavnici gradova finalista Osijeka, Dubrovnika i Pule korektno su čestitali riječkom vodstvu. Zanimljivo da se na objavi u Muzeju Mimara nije pojavio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, kojeg je mijenjala njegova zamjenica Ana Lederer, ali da je došao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, inače Riječanin kao da je znao da ce njegov grad pobijediti svoje jake suparnike koji nisu žalili biti truda niti novaca za svoje kandidature.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije