Raznovrsna ‘rušenja zidova’ tema su 14. Dana performansa

U zbirnom tekstu donosimo vam niz informacija o ovogodišnjim 14. danima peformansa, od manifesta do najave pojedinačnih izvedbi. Dani performansa započinju 11. i traju do 14. lipnja.

Umjetnici koji će gostovati na ovogodišnjim Danima dolaze iz iz domaćih krajeva, ali i inozemstva.

Njihova imena su Paul Devens, Dragan Vojvodić, Nenad Bogdanović, Vice Tomasović, Hrvoje Cokarić i Vanja Pagar.

Performansi će biti organizirani oko teme rušenja zida, no svaki će od njih proveden na svoj poseban način.

Brandiranje magarećeg izmeta

Performans Hrvoja Cokarića i Vanje Pagar, pod nazivom Izvoz, u osnovi govori o brandiranju magarećeg izmeta kao hrvatskog izvoznog proizvoda.

Mostovi IV Nenada Bogdanovića okrenuti će se simboličkoj važnosti mostova, njihovom rušenju i drugim funkcijama koje ta zdanja imaju za nas.

Dragan Vojvodić performansom Hit me! Hit me! Hit me! Never stop! pokazati će kako i niz besmislenih ponavljanja ostavlja buku iza sebe, a to je kritički osvrt na regiju Balkana.

Vice Tomasović izvedbom će Pokore ukazati na praznovjerne mehanizme u ljudskog bića te realne posljedice koje su zbg toga nastajale u društvu.

Franceschi o simbolici zida

U potpunosti vam prenosimo priopćenje idejnog nositelja ovogodišnjih Dana performansa, Branka Franceschija, ravnatelja Umjetničke galerije u Splitu.

“Za razliku od njegovog konstruktivnog značaja u građevinarstvu, u kulturološkom području zid simbolizira barijeru napretku, granicu između onoga što jesmo i onoga što želimo biti, opresiju i izolaciju. 14. Dani performansa u Varaždinu fokusirat će se na umjetničku praksu koja je akcijom kao simboličnim govorom usmjerena na rušenje zida kao fizičke prepreke, a suštinski metafore mentalnih i administrativnih zidova koje društvena hipokrizija otjelotvorena u represivnim aparatima vlasti konstruira oko progresivnih pojedinaca, manjina ili drugačijih u svrhu očuvanja postojećeg poretka stvarnosti i političke moći. Program će uključivati sada već povijesne performanse u kojima je zid predstavljao ako ne fokus akcije, onda njen nužni i znakoviti dio, poput performansa Zlatka Kopljara ‘K2’ (1997.), Slavena Tolja ‘Priroda i društvo’ (2002.), Marijana Crtalića ‘Mogućnost izlaza’ (2012.), Spartaka Dulića ‘XFG-9H’ (2014.) ili Gilda Bavčevića ‘Crveno/Crno’ (2014.). Povijesni segment programa bit će za vrijeme trajanja 14. Dana performansa postavljen kao izložba video dokumentacije performansa, dok će program izvedbi uključivati novoproducirane ili u Hrvatskoj do sada neizvođene performanse na temu rušenja zida” stoji u priopćenju Branka Franceschija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije