Vijesti / Kultura

Koncert u dvorcu

GLAS I GITARA U lapidariju Starog grada održan prekrasan koncert Dore Dučakijević i gitarista Darka Rušeca

GLAS I GITARA U lapidariju Starog grada održan prekrasan koncert Dore Dučakijević i gitarista Darka Rušeca
Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Na programu su bile pjesme Josepha Haydena, Carla Calvija, Franza Schuberta, Dore Pejačević i ostalih.

Danas, 17. srpnja, u lapidariju Starog grada u Varaždinu posjetitelji su mogli uživati u koncertu mlade varaždinske mezzosopranistice Dore Dučakijević i uz pratnju profesora gitare Darka Rušeca.

Koncert Dore Dučakijević i Darka Rušeca u Starom gradu Dora dučakijević i darko rušec

Na programu su se našle pjesme Josepha Haydena, Carla Calvija, Franza Schuberta, Dore Pejačević i ostalih.

Dučakijević je diplomirala i magistrirala solo pjevanje na Sveučilištu za muziku i teatar u Grazu u klasi Annemarie Zeller, piše na stranicama Koncertnog ureda u Varaždinu. 

U Mumuthu na Sveučilištu za muziku i teatar u Grazu pjeva u operi 'L’enfant et les sortilèges' ulogu majke, la tasse chineoise i libellule te 2013. godine pjeva ulogu Frau Reich u operi 'Die lustigen Weiber von Windsor' Otta Nicolaia i u siječnju 2014. godine ulogu Dorotheu u 'Viva la mamma' Gaetana Donizettia.

Godine 2013. u studenome pjevala je Wagnerove Wesendonk Liedove u Stephaniensaal (Musikverein Graz) u orkestralnoj izvedbi.

Darko Rušec je Intenzivno počeo učiti klasičnu gitaru kod Wernera Hartmann-a na Konservatorium des Landes Steiermark u Grazu te privatno polagao osnovnu i srednju glazbenu školu, navodi se na stranicama Koncertnog ureda Varaždin. 

Nakon završene srednje glazbene škole i gimnazije, upisao je pedagoški smjer s glavnim predmetom Klasična gitara na Joseph-HaydnKonservatorium des Landes Burgenland u Eisenstadtu.

Nakon diplome, nastavlja se usavršavati na Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst u Grazu u klasi prof. Heinza Irmlera gdje je stekao drugu pedagošku diplomu.

Nastupao je u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj sam i u komornim sastavima. Gitaru je predavao od 1991. – 1994. na gimnaziji redemptorista u Wienerneustadtu, od 1995. stalno je zaposlen kao profesor gitare na Glazbenoj školi u Varaždinu.

Bavi se i glazbenom publicistikom. Koncentrira i snima mnogo sa kolegama instrumentalistima i pjevačima izvodeći gitarističku literaturu, najčešće Ivana Padovca.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6005

Reci što misliš!