Vijesti / Kultura

FOLKOFONIJA

Međunarodni folklorni festival FolkoFonija 2019. uz desetak međunarodnih folklornih grupa iz šest zemalja te spektakularnim koncertom Ansambla Lado

Međunarodni folklorni festival FolkoFonija 2019. uz desetak međunarodnih folklornih grupa iz šest zemalja te spektakularnim koncertom Ansambla Lado
CTK Varaždin

Preko petstotinjak sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem.

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija koji će se ove godine po peti put održati u Varaždinu, od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu.

Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama i bogatim popratnim programom.

Preko petstotinjak sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem.

Predstaviti će se izuzetno kvalitetne folklorne grupe iz šest zemalja: Poljske, Mađarske, Makedonije, Srbije (Novi Sad), Slovenije te mnoga hrvatska i lokalna kulturno-umjetnička društava.

- Intenzivne pripreme za nadolazeći spaktakl u punom su jeku. Očekuje se preko 2000 posjetiteja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije, stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike, razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita, dječja FolkoFonija na kojoj će se predstaviti i najmlađi 'čuvari tradicijske baštine' iz lokalnih kulturno-umjetničkih društava, mimohod folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animir programi za građane te tri gala vačeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa - navodi predsjednica Centra tradicijske kulture Petra Golubar.

Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13. rujna, gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO.

'Hrvatski nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO kao perjanica hrvatskog folklora zasigurno je najbolji odabir otvorenja nadolazećeg festivala Folkofonija. Impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost sigurno će oduševiti sve posjetitelje. Uz sve to, Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog traodzdicijskog ruha.'

Bogat program bit će popraćen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu.

- Želja nam je osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala i bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu našega grada te Županije. S toga smo zajedno u suradnji s Udruženjem Hrvatskih obrtnika Varaždin poznati Cbrtnički ulični sajam 'premjestili' na Kapucinski trg gdje će svoje proizvode predstaviti preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno-umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji... Isto tako, gradovi varaždinske Županije obiluju raznim znamenitostima s već poznatim kulturnim manifestacijama, a svakako valja istaknuti 'Dane Varaždinske županije' od 6. do 15. rujna gdje će se u sklopu te poznate manifestacije održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj našim gostima festivala. Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert 'Carmina Burana' na koji ćemo odvasti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti! - ističe Golubar.

5fa9830272e098fca537ded7e0005ff7.jpg?v=2

- Daljnji razvoj projekta planiramo obogatiti još većom brojnošću gostovanja međunarodnih folklornih grupa te podići ljestvicu više i na kulturnoj, turističkoj i gastronomskoj razini. Želja nam je da osim zanimljivih folklornih programa proširimo i ponudu kulturnih bogatstva budućih sudionika festivala na način da će se moći predstaviti u Varaždinu i sa svojim gastronomskim i turističkim znamenitostima. Naš grad i županija obiluju kulturnim bogadstvima pa zašto da to ne iskoristimo na obostrano zadovoljstvo... Svaki sudionik festivala potencijalni je budući gost u našem kraju i promotor našega turizma... Vjerujem da postoji mnogo načina za međunarodnu kulturnu suradnju koja će zasigurno u budućnosti polučiti rezultate! - rekla je Golubar.

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan je visoko pokroviteljstvo predsjednice gđe. Kolinde Grabar Kitarović.

- Ovo je zaista značajno priznanje u 75 godišnjem radu Centra tradicijske kulture za nas kao organizatore i idejna začetnike festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koji podupiru ovaj festival. Cilj samog projekta je u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival kao zastitini brand naseg grada i županije koji će zasigurno ne samo kulturno već i turistički doprinjeti razvoju naše županije - ističe Golubar.

Dopis predsjednice Republike Hrvatske možete pročitati ovdje.

- S obzirom da ovako zahtjevan projekt nosi sa sobom i visoke troškove cijele organizacije, svaka financijska podrška je dobrodošla. Svi zainteresirani koji žele svojim ponudom obogatiti festival slobodno neka nas kontaktiraju na e-mail adresu [email protected], zasigurno ćemo naći načina za zajedničku suradnju - navode iz CTK-a.

Svi programi festivala besplatni su za sve posjetitelje.

Festival će se održati pod generalnim pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinske županije te turističke zajednice Varaždinske županije te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Nastavno na bogat program i pregršt događanja, zasigurno će mnogi od Vas pronaći ponešto za sebe

Službeni program festivala donosimo uskoro a sve informacije možete pratiti na službenoj Facebook stranici Centra tradicijske kulture.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!