Vijesti / Kultura

gradski muzej

'TENEBROSO' Produžuje se izložba Zlatka Kopljara u palači Sermage

'TENEBROSO' Produžuje se izložba Zlatka Kopljara u palači Sermage
Varaždinski.hr

Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage izvrsni prostor prezentacije koncepta.

U palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) do 10. siječnja 2021. postavljena je izložba Zlatka Kopljara, jednog od najznačajnijih hrvatskih multimedijalnih umjetnika, međunarodno priznatog ugleda.

Izložba je nastala u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje je autor nedavno održao retrospektivu pod nazivom Konstrukcije, na kojoj je autorica stručne koncepcije bila viša kustosica u MSU-u Leila Topić. Varaždinsko izdanje predstavlja uži izbor Kopljarovih radova, objedinjen za tu prigodu prema kustoskom konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija, a naslovljen je Tenebroso / kritička retrospektiva.

Vodeći se zadanošću galerijskog prostora GMV-a, odabrani su radovi koji snažnim kontrastom svjetla i tame i/ili silovitom akcijom ističu dramatičnost umjetnikovog svjetonazora i stvaralaštva.

Naziv izložbe referenca je na istoimeno dramatično slikarstvo koje je obilježilo razdoblje baroka, stoga su barokni Varaždin i palača Sermage, kako ističe B. Franceschi, izvrsni prostor prezentacije koncepta.

Izložba predstavlja sve medije u kojima je Kopljar stvarao tijekom triju dekada svoga umjetničkog rada, od proširenog shvaćanja pojma slike preko performansa i instalacija do fotografije i videa.

Uz retrospektivu Zlatka Kopljara objavljen je i opsežan katalog, i to cjelovito izdanje s bogatim slikovnim prilozima i bibliografskim referencama na engleskom jeziku te sažetom inačicom na hrvatskom jeziku, u kojem su autori tekstova profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Sanja Cvetnić, njemački kustos i likovni kritičar Ory Dessau i američka kustosica Kate Christina Mayne. Katalog je objavljen u sunakladništvu Muzeja suvremene umjetnosti i njemačke nakladničke kuće Distanz, specijalizirane za suvremenu umjetnost, a u realizaciji je financijskim sredstvima sudjelovao i Gradski muzej Varaždin.

O autoru

Zlatko Kopljar (r. 1962., Zenica) diplomirao je slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u muzejima i galerijama širom svijeta, a 2004. godine Hrvatsku je predstavljao na Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Pãulu. U središtu njegova stvaralaštva uglavnom su društvene teme, osobito odnos prema kulturnim i političkim institucijama, te položaj i odgovornost umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Otvoreno za razgled: utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno. U četvrtak, 24. 12. i 31. 12. 2020. godine otvoreno od 9 do 13 sati.

Napomena: Razgled izložbe omogućava se uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera (ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u izložbenom postavu, dezinficiranje ruku, obvezno nošenje zaštitne maske za lice, održavanje fizičke distance i ostale propisane/preporučene epidemiološke mjere).

 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!