Vijesti / Kultura

'CERLI' – Međunarodni online panel u srijedu u 10 sati

Umjetnost i kultura na području Alpe-Jadrana u vremenima pandemije koronavirusa

Umjetnost i kultura na području Alpe-Jadrana u vremenima pandemije koronavirusa

U sklopu projekta CERLI: Kriza i njezine posljedice u srijedu će se održati online panel na temu kulture, u organizaciji Saveza Alpe Jadran.

I u međunarodnoj suradnji, a napose u prekograničnom povezivanju u okviru Saveza Alpe-Jadran (SAJ), zbog pojave COVIDA 19 došlo je do korjenitih promjena. 

U želji da tematizira stečena iskustva na međunarodnoj razini u razdoblju od zamjetnog izbijanja pandemije u ožujku 2020 te da potakne razmjenu istih Savez Alpe-Jadran je pokrenuo virtualni projekt 'CERLI: Kriza i njezine posljedice – reflektirati, naučiti i poboljšati'. 

Projekt je obuhvatio 11 regija članica SAJ-a iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i zapadne Mađarske. Podijeljen je u tri tematska bloka te na tri tematska webinara, koji su otvoreni online za sve zainteresirane na dane održavanja manifestacija.   

Online panel 21. travnja 2021. posvećen je temi umjetnost i kultura i posljedice pandemije na ovom osjetljivom području našeg društva. Webinar organizira 'Tematska koordinacijska točka (TCP) za umjetnost i kulturu' Saveza Alpe-Jadran, koju vodi Ured Štajerske pokrajinske vlade, a na njemu će sudjelovati međunarodni stručnjaci.   

Umjetnice i umjetnici, kulturni djelatnici, koordinatori kulturnih inicijativa i zainteresirana javnost razmijenit će svoje poglede u vezi s aktualnim izazovima, kao što su primjerice trenutna znatna ograničenja na cjelokupnom kulturnom području.

Naravno da će se progovoriti i o novim mogućnostima digitalizacije, koje umjetnosti i kulturi upravo u vrijeme krize otvaraju nove dimenzije u virtualnom prostoru. Pod poveznicom https://www.kultur.steiermark.at/ naći ćete program webinara i obrazac za prijavu.

Treći panel održat će se 5. svibnja 2021. i bit će usredotočen na zaštitu od elementarnih nepogoda i katastrofa. I dok prekogranična suradnja nakon elementarnih nepogoda, kao što je to najnoviji potres u središnjoj Hrvatskoj, dobro funkcionira, upravljanje pandemijom, napose na regionalnoj razini, postavlja intervencijske službe pred posve nove izazove. Webinar traži zajedničke perspektive za buduće scenarije i namjena mu je produbiti suradnju između organizacija pomoći i humanitarnih organizacija u cjelokupnom prostoru Alpe-Jadran.  

Prvi panel 26. ožujka 2021. bio je posvećen obrazovanju. Preko 80 članova regionalnih obrazovnih tijela, profesori, ravnatelji škola te predstavnici roditelja raspravljali su sa stručnjacima o izazovima s kojima su bili suočeni u protekloj godini i došli su do jednoglasnog zaključka, a to je da je srednjoeuropska obrazovna scena doživjela od početka krize fundamentalne promjene, koje se više neće moći poništiti i sve vratiti na staro.

I nakon pandemije digitalizacija će vjerojatno utjecati na hibridnije oblikovanje nastave, a virtualne nastavne jedinice bit će usklađene s klasičnom nastavom u razredu. Općenito se na području Alpe-Jadrana pokazao trend ka kooperativnom i otvorenom učenju, što doduše još složenijim čini pitanje ocjenjivanja, ali s druge strane djeluje veoma motivirajuće na učenice i učenike.

 

Najnovije

Reci što misliš!