Vijesti / Kultura

Gradski muzej varaždin

Otvorenje izložbe Gustava Gnamuša kao popratni program Baroknih večeri 22. rujna

Otvorenje izložbe Gustava Gnamuša kao popratni program Baroknih večeri 22. rujna
Varaždinski.hr

Otvorenje izložbe započinje u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage.

U sklopu suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel, kao popratni program 51. Varaždinskih baroknih večeri, 22. rujna otvara se izložba slovenskog autora Gustava Gnamuša, kojom će i ovogodišnje izdanje uglednog glazbenog festivala svoj program zaokružiti i likovnim događanjem kao sastavnim dijelom kulturološke cjeline.

Zemlja partner 51. VBV-i je Republika Slovenija, pa je izložba Gustava Gnamuša prilika da se domaća, ali i gostujuća publika upozna s velikim slovenskim umjetnikom, i to uz 80. obljetnicu autorova rođenja. Izložba obuhvaća umjetnikova djela iz zbirke poznatoga slovenskoga kolekcionara, galerista i izdavača Petera Žule. Autorica teksta u popratnom katalogu je slovenska povjesničarka umjetnosti Meta Gabršek Prosenc.

Otvorenje izložbe započinje u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage GMV-a (Trg M. Stančića 3), a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15). Izložba Gustava Gnamuša u Varaždinu je postavljena za razgled do 17. listopada ove godine.

O autoru:

Gustav Gnamuš (Mežica, 1941.) studirao je slikarstvo kod Francea Mihaliča, Maksima Sedeja i Gabrijela Stupice između 1961. i 1966. na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Diplomirao je 1966. godine. Od 1978. predavač je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, a od 1990. ima status redovnog profesora za slikarstvo. Za svoj slikarski opus 2001. dobio je Prešernovu nagradu za životno djelo. Živi i djeluje u Ljubljani.

Galerija Žula – Kolekcija Petera Žule (Maribor):

Peter Žula, poduzetnik, kolekcionar i pasionirani ljubitelj likovne umjetnosti, 1995. otvorio je galerije u Mariboru, Ptuju i Ljubljani s uvjerenjem da javnosti treba predstaviti autore koji su zbog svog radikalizma bili manje prisutni na konvencionalnoj likovnoj sceni. Danas se Galerija Žula nalazi u Mariboru, a manji studijski i izložbeni prostor u Čepincima, u kojem se održavaju kolonije, rezidencije i susreti autora. Peter Žula oformio je zbirku s više od 700 djela suvremenih slovenskih i inozemnih autora, koju povremeno prezentira u Sloveniji i svijetu, a osim galerijom i umjetničkom kolekcijom, bavi se i izdavaštvom na području likovnih umjetnosti.

Epidemiološke mjere u GMV-u / Galeriji Zlati ajngel

Otvorenje izložbe održava se na otvorenim prostorima; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u Izložbenom salonu u palači Sermage GMV-a / Galeriji Zlati ajngel, ulazi po 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a / Galerije Zlati ajngel obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.

Otvoreno za razgled

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija Zlati ajngel: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!