Vijesti / Kultura

JAVNI PROSTORI

SVE NAŠE SKULPTURE U četiri godine u Varaždinu je postavljeno 6 skulptura

SVE NAŠE SKULPTURE U četiri godine u Varaždinu je postavljeno 6 skulptura
Varazdinski.hr

Evo koje su to i koliko su koštale.

U Varaždinu je u protekle četiri godine postavljeno šest skulptura na javnim prostorima. To su službeni podaci Grada Varaždina, a oni se, po svemu sudeći, odnose samo na skulpture plaćene iz gradskog proračuna. 

Pet skulptura postavljeno je u vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, a ona posljednja, 'Crkveni redovi Varaždina', u vrijeme nove vlasti Nevena Bosilja, no inicijativa je krenula u Čehokovo vrijeme.

Sveukupno te su skulpture stajale 1.135.962 kune.

Autor tri skulpture je Stephen Lupino. To su 'Varaždinska leteća Venera' (postavljena 6.2.2017. u Ulici Tome Blažeka, kod Zagrebačke banke), zatim 'Fire Angel' (postavljen 16.4.2018. u Parku mladih) te 'Majka hraniteljica' (postavljena 19.6.2020. u POS-naselju, kod Sveučilišta Sjever). One su koštale, redom, 46.271 kuna, 217.437 kuna te 273.562 kuna.

'Violina' Nikole Vudraga postavljena je na Kapucinskom trgu 1.12.2019. i koštala je 95.000 kuna. Njegov 'Tesla Powerline', postavljen kod Tehnološkog parka, nije na popisu, jer nije financiran iz gradskog proračuna. 

Nakon toga, 30.11.2020. u Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot sinagoge, postavljena je skulptura 'K-19' Zlatka Kopljara. Trošak postavljanja bio je 51.820 kuna.

Vezana vijest:

redovnici, skulpture, kip PRIČA BEZ KRAJA VJEŠTAKINJA O SKULPTURAMA 'Nisu izvedene u kamenu, već u poliesteru tehnikom lijevanja'

Naposljetku, u Parku Ivana Pavla II. je 24.9.2021. postavljena skulptura 'Crkveni redovi Varaždina' umjetnika Nikole Šanjeka. Prema ugovoru, skulptura košta 451.872 kune. No Grad sada spori taj ugovor nakon provedenog vještačenja, koje je trebalo utvrditi je li sve učinjeno prema zadanim tehničkim specifikacijama.

Dodajmo tome da je o postavljanju skulptura odlučivalo posebno povjerenstvo, osim o prve dvije. Odluka o njihovom postavljanju donijeta je zaključkom gradonačelnika, a tek nakon toga osniva se povjerenstvo. 

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!