Vijesti / Kultura

Hrvatsko narodno kazalište

TKO JE SENKA BULIĆ Kazališno vijeće nju je predložilo za novu intendanticu

TKO JE SENKA BULIĆ Kazališno vijeće nju je predložilo za novu intendanticu
Sandra Simunovic/Pixsell

U više od 40 godina karijere, Bulić je ostvarila brojne kazališne, filmske i televizijske uloge.

Senka Bulić predložena je za novu intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Vezana vijest:

senka bulić Izbor ravnatelja kazališta Kazališno vijeće za novu intendanticu HNK u Varaždinu predložit će Senku Bulić

Jučerašnja je to odluka Kazališnog vijeća, donijeta nakon sagledavanja programa svih kandidatkinja. Članovi Vijeća odlučili su da će Bulić predložiti gradonačelniku Nevenu Bosilju, koji će taj prijedlog staviti na glasanje na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Uz 57-godišnju Splićanku, kandidatkinje su još, nakon formalne provjere prijava, bile Sandra Malenica i Sofija Cingula.

Bulić je na svom profilu na društvenoj mreži vijest o tome da je ona predložena dočekala riječima 'čudo u Varaždinu', dok je u komentarima primala čestitke od redatelja Ivice Buljana i Marija Kovača, glumice Nine Violić i Beti Lučić, glumca Jana Kerekeša, političarke Rade Borić, glazbenice Ivanke Mazurkijević...  

U više od 40 godina karijere Bulić je ostvarila brojne kazališne, filmske i televizijske uloge. Prije 21 godinu osnovala je Umjetničku organizaciju Kazalište 'Hotel Bulić'.

Akademsko obrazovanje stekla je završetkom glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a prije samostalnog odlaska u kazališne redateljske vode, radila je s Vitom Tauferom, Januszom Kicom, Paolom Magellijem, Božidarom Violićem i drugima.

Od filmskih uloga izdvajamo one u 'Svećenikovoj djeci', 'Kako je počeo rat na mom otoku' i 'Cijeni života', dok mnoštvo iskustva ima u sinkronizaciji pa je tako svoj glas posudila u animiranim filmovima poput 'Auti', '101 dalmatinac', 'Izbavitelji', 'Kralj lavova', 'Pobuna na farmi'...

U kazalištu je ostvarila najviše uloga te s 'dasaka koje život znače' nosi najviše iskustva.

Bila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta i kazališta u Velikoj Gorici, gdje je, kako se navodi iz nekoliko izvora, 'u kratko vrijeme bezličnu i nepoznatu scenu preobratila u kultno središte kazališnog života'.

Književnik Miljenko Jergović o njoj je pisao sljedećim riječimaSenka Bulić markantna je žena, lijepa glasa i velikoga glumačkog talenta. Ona nije starleta, nego je intelektualka, po čemu je danas skoro endemski slučaj među hrvatskim glumicama. Kao ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta u Velikoj Gorici od kazališta u tom gradu stvorila je ozbiljan, repertoarno respektabilan i nemoguće jeftin i materijalno nezahtjevan teatar i financijski unaprijedila Pučko otvoreno učilište.

Godine 2010. bila je predložena za ravnateljicu HNK u Šibeniku, ali većina gradskih vijećnika nije ju podržala. To je izazvalo raskol u vladajućoj koaliciji Gradskog vijeća Grada Šibenika.

Uz to, bila je ravnateljica Dramskog programa Splitskog ljeta, glumila je i režirala u ZKM-u, &TD-u, Dubrovačkim ljetnim igrama, Kerempuhu, HNK Split, Gavelli... 

Predstava u produkciji Hotela Bulić 'Dream of Life' osvojila je nagradu publike na portalu Teatar.hr, dok je njezino kazalište dobilo nagradu istog portala za najbolje nezavisno kazalište 2014. godine.

Godine 2020. bila je nominirana za nagradu Zlatni studio u kategoriji najbolje ženske kazališne uloge (Blanche DuBois) u 'Tramvaju zvanom žudnja' Tennesseeja Williamsa u produkciji Kazališta 'Marin Držić'.

Posljednje redateljsko ostvarenje joj je adaptacija drame 'Eduard Drugi' Christophera Marlowea, a predstava je svoju hrvatsku praizvedbu doživjela u KUC-u Travno u prosincu 2021. godine.

U nedavnom intervjuu za Tportal navela je da su trenutno najveći izazovi kazališta diljem Hrvatske 'organizacija rada u pandemijskim okolnostima' te smatra da će 'odnos s publikom biti ključan za zadržavanje one postojeće i pridobivanje nove' nakon što pandemija prođe.

S obzirom na svoje iskustvo na nezavisnoj sceni, istaknula je da je 'kroz Kazalište Hotel Bulić pokušala uvijek raditi na novim i manje izvođenim tekstovima, repertoaru koji je u Hrvatskoj zanemaren te da je zato to stavljala u središte svoga rada'.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.