Vijesti / Kultura

HNK u Varaždinu

DOLAZE 'BOGOVI' 'Predstava ulazi u sferu prokletstva obitelj'

DOLAZE 'BOGOVI' 'Predstava ulazi u sferu prokletstva obitelj'
Varaždinski.hr/Marko Ercegović

'Bogovi' će biti nastavak Matanićevih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Premijera je za dva dana.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu danas je najavljena premijera 'Bogova', predstave u režiji Dalibora Matanića. Premijera je na rasporedu u srijedu, 25. svibnja, od 20 sati na Velikoj sceni, a reprize su zatim sve do kraja tjedna - 26., 27., 28. i 29. svibnja. 

Predstava je to kojom će početi repertoarni dio intendantice Senke Bulić koja je na dužnost stupila početkom ožujka. Što se tiče predstave, 'Bogovi' će biti nastavak Matanićevih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. 

U predstavi glume članovi ansambla HNK u Varaždinu - Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić i Stojan Matavulj

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Savić Gecan, a glazbu Hrvoje Nikšić.

- Moram se zahvaliti na ovoj prilici koja mi je pružena u HNK u Varaždinu. Također, mislim da je sjajno što je Senka Bulić na čelu nekog nacionalnog kazališta. To je super za Hrvatsku, vidjeli smo to na primjeru Splita i Velike Gorice gdje je već radila. Predstava dolazi iz mojih opservacija u kazalištu i to je autorski projekt koji motive vuče iz nekih filmskih ostvarenja - kazao je Matanić te dodao: 

- S petero glumaca prvi puta sam radio baš na ovoj predstavi. Ansambl slično razmišlja, ima dobrih glumaca u Varaždinu te svi pričaju 'istim jezikom'. 'Bogovi' ulaze u prokletstvo obitelji i način dolaska do istine. Vjerujem da će biti zanimljivo ljudima, pogotovo iz sfere konzumerizma, površnosti i sudnjih trenutaka koji su itekako aktualni posljednjih godina u svijetu - rekao je redatelj Matanić. 

Helena Minić Matanić igra jednu od glavnih uloga, jednostavno nazvanu - žena. 

- Već sam surađivala s HNK Varaždinom, u tri navrata. Sretna sam što sam opet ovdje. Ovo je fantastično kazalište s prekrasnim ljudima i ansamblom. Rađa se lijepa nova energija, euforični smo, u tremi smo od svega jer želimo na najbolji način iznijeti prema publici. Ali spremni smo za sve te izazove - navodi te nastavlja: 

- Predstava je aktualna, dosta je tematika prokopano, ne želim sve sada otkrivati. Mnogi će se prepoznati unutar predstave. Ako to netko doživi i na svoj, uvredljiviji način i to je u redu. Kazalište mora biti korak ispred vremena te da kroz umjetnost progovaramo o nekim stvarima. Nas sedmero je konstantno na sceni i Dalibor sjajno spaja filmsko i kazališno. Ima tu Lyncha i Hanekea, vizualno je dojmljivo, a radi se o suvremenom, modernom kazalištu - istaknula je Minić Matanić. 

Marko Cindrić, također novi član ansambla HNK u Varaždinu, u 'Bogovima' je dobio ulogu muža.

- Fenomenalno je biti ovdje. Za ovaj projekt složena je sjajna ekipa, bit će tu svega. Naše uloge odlaze u sfere ljudskog mraka. Već prije sam radio s Karlom Mrkšom, s Helenom također, a intendantica je u nekoliko navrata bila redateljica. Za ostalu ekipu sam naravno čuo, ali do sada nisam imao priliku raditi s njima. Došao sam u uigrani ansambl. Gušt je raditi s velikim profesionalcima i raditi s njima na pozornici, pogotovo jer poznaju svaki njezin dio, od Plemića do Hegedušić - kazao je Cindrić. 

Intendantica Bulić s nestrpljenjem iščekuje predstavu te poziva publiku u kazalište. 

- To je eklektična drama, potpuno suvremena te se tiče nas i naših problema. Nešto što vidimo svaki dan oko nas. Dakle, ta narcistička kultura koja dovodi do praznine, a onda ona dovodi do smrti. Zapravo se bježi u očuvanju sebe, svog bića, da se želi pripadati društvu, stalno se mijenjate u izvanjskom smislu i sve ste bliži nečemu od čega bježite - kazala je Bulić te dodala:

- Potrefila se glumačka postava. Vodim se svojim osjećajem i vjerujem da je ekipa fantastična. Glumci se toliko daju u predstavi. Posvećen glumac liječi publiku. Ovo je sada teška tema, ali kada vidite koliko se daju, to je kao terapija. U sljedeće četiri godine potrudit ću se napraviti svjetsko kazalište u Varaždinu - istaknula je intendantica. 

Govorila je i o nekoj bližoj budućnosti HNK i naslovima koji nas očekuju. 

- Repertoar je promišljen da bude i klasičan i suvremen, da bude i otvorenih formi. Neće biti isključivo suvremenih postdramskih predstava. Već će se sve to vidjeti od rujna ove godine. U sezoni će uvijek biti jedno do dvoje koji će iskakati iz nekog okvira. Uvijek tražim od umjetnika da imaju što veću slobodu. Ne želim da upadnu u rutinu. Napravim taj razgovor s redateljima te im objasnim da kod mene mogu imati slobodu stvaranja. Bitno je da se kroz umjetnost pokušava istinito progovarati, da ne bude dekorativna i da ne bude lažna. 'Bogovi' su predstava za sve nas, ali ponajprije će mlad, vjerujem, u njoj pronaći neko svoje mjesto - zaključila je Bulić. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.


Vezani članci