Vijesti / Kultura

Gradski muzej Varaždin

RUŠNICA ZA SJEĆANJE Gradski muzej ima novu atrakciju, interaktivnu aplikaciju za naočale za mješovitu stvarnost

RUŠNICA ZA SJEĆANJE Gradski muzej ima novu atrakciju, interaktivnu aplikaciju za naočale za mješovitu stvarnost
Gradski muzej Varaždin

Zanimljivo...

U sklopu nedavno završenog projekta „Mreža 'živih' dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog naslijeđa / LIVING CASTLES“ u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., stalni postav Kulturno-povijesnog odjela GMV-a u Starom gradu dopunjen je sadržajima koji će taj prostor oživiti i stvoriti dinamičniju turističku i kulturnu ponudu za posjetitelje.

Među njima je zabavna interaktivna aplikacija za naočale za mješovitu stvarnost Microsoft Hololens 2 s hologramskom projekcijom u kojoj će posjetitelji moći odjenuti damu prema odabranom stilskom razdoblju, i to na temelju viđenih odjevnih predmeta i modnih dodataka unutar muzejske cjeline Kultura odijevanja. Aplikacija će se nalaziti i na tabletu radi bolje preglednosti kod grupnih posjeta. Hologramska projekcija, kao realna 3D projekcija u prostoru, omogućit će posjetiteljima jedinstveni doživljaj mode prošlih vremena te upoznavanje s odjevnim predmetima i modnim dodacima iz različitih povijesnih i stilskih epoha.

Aplikacija Kultura odijevanja moći će se koristiti i u interaktivnom ormaru nazvanom Rušnica za sjećanje / Budoir à la mémoire, koji će sadržavati replike ženskog korzeta i muškog prsluka iz 18. stoljeća. Njih će posjetitelji imati priliku isprobati, što predstavlja velik izazov s obzirom na visoke standarde shvaćanja ljepote u baroku.

Uz korzet i prsluk, u interaktivnom ormaru nalazit će se i replika ženskog šešira iz razdoblja ampira i muški cilindar, kao i različiti modni dodaci i fotorekviziti za stvaranje potpunoga povijesnog outfita i neposrednog doživljaja mode u prošlosti.

Zanimljivo je da su i mnogi muškarci u 18. i 19. st., a ne samo žene, nosili korzete ili prsluke ojačane dodatnim rebrima (daščice, kosti). Korzeti su se, općenito, smatrali svojevrsnim spravama za mučenje, pa će njihovo isprobavanje u Starom gradu posjetiteljima biti dodatni izazov, ali i neposredan doticaj s muzejskom građom.

Najnovije

Reci što misliš!