Vijesti / Kultura

52. VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

FOTO Peti dan VBV-a: Od hrvatskog do turskog baroka

FOTO Peti dan VBV-a: Od hrvatskog do turskog baroka
Varaždinske barokne večeri

Večeras u katedrali čeka nas Bachova 'Muka po Mateju'.

Koncertom ansambla Izmir Barok i u Varaždinu je u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri obilježeno 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske.

Varaždinske barokne večeri: Peti dan Varaždinske barokne večeri

Publici u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a članovi ansambla, kojeg su osnovali članovi Državne opere u Izmiru i koji je najznačajniji po tome što je prvi u Turskoj počeo koristiti glazbala iz razdoblja baroka i primjenjivati baroknu izvodilačku praksu, poklonili su koncert pod nazivom „Glazba europskih i osmanskih dvorova“, objedinivši tako osmansku glazbu koja se njegovala u urbanim sredinama s djelima Vivaldija, Purcella i Monteverdija. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Kulturne veze između Hrvatske i Turske su dobre i drago nam je da imamo prigodu biti partneri Varaždinskim baroknim večerima i što možemo predstaviti festivalskoj publici ovim koncertom i baroknu glazbu iz Turske“, istaknuo je Nj. E. Mustafa Babür Hizlan, veleposlanik Turske u Republici Hrvatskoj, dodavši kako je ovo i jedinstvena prilika da se vide i poslušaju stari instrumenti. 

Varaždinska barokne večeri predstavljanjem i zemalja partnera, ali i ovakvim kulturnim vezama pružaju priliku ljubiteljima glazbe da otkriju i baroknu glazbu iz drugih zemalja. 
„Ono što je zanimljivo da je otomanski dvor naručivao skladbe europskih skladatelja, ali i kod njih je bilo popularno u to barokno vrijeme skladati mini opere ili skladbe s opernom tematikom. Imali smo na festivalu već Pera ansambl, poznat barokni ansambl koji potječe iz Turske, a suradnju nastavljamo s nizom opernih festivalskih produkcija od kojih je prva već na rasporedu ove festivalske godine i to 4. listopada kada se sprema program „Sultani u operi“. Imamo sjajnu suradnju s Turskim kulturnim institutom koju nastavljamo i nagodinu kada će biti obilježeno stoljeće Republike Turske i u Varaždinu i  razvijamo tako kulturne veze“, najavio je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik. 

U crkvi Sv. Florijana u Varaždinu pete festivalske večeri nastupio je ansambl Responsorium programom Hrvatska glazbena baština. 

„Izabrali smo dio skladbi iz opusa Hieronimusa Talonusa Polensisa, rodom Puljanina koje nisu nanovo otkrivene, ali nekako nisu bile u javnosti toliko izvođene zadnjih  nekoliko godina“, istaknuli su u ansamblu koji se posvetio istraživanju i interpretaciji vokalnog i instrumentalnog repertoara 17. stoljeća s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, a za svoj je muzikološki rad i izvodilački domet ansambla 2019. godine nagrađen nagradom Ivan Lukačić na 49. Varaždinskim baroknim večerima. 

Sinoć su koncerti održani i u Ludbregu gdje je nastupio Iberian Baroque Ensamble, a Trio Corrente u Križevcima. Danas u 18 sati u bivšim prostorima knjižnice u zgradi varaždinskog kazališta bit će predstavljeni notni zapisi Hrvatske glazbene baštine na 52. Varaždinskim baroknim večerima, dok je u 20 sati na festivalskom rasporedu izvedba velebne Bachove „Muke po Mateju“ u povodu 25. godišnjice osnivanja Varaždinske biskupije u varaždinskoj Katedrali. Varaždinske barokne večeri danas gostuju i u Virovitici, te Krapini.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.