Vijesti / Kultura

SRIJEDA U MUZEJU

FOTO Gradski muzej čuva raritetnu gitaru Franza Finka, koji je zanat učio u Beču

FOTO Gradski muzej čuva raritetnu gitaru Franza Finka, koji je zanat učio u Beču
Gradski muzej Varaždin

Kako gitara iz 1851. zvuči danas, pokazao je glazbenik Zlatko Josip Grgić.

Nakon koncerta pijanistice Terezije Cukrov, održanome u rujnu na povijesnom klaviru Hammerflügelu iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, u srijedu 12. listopada na rasporedu je bila još jedna glazbena Srijeda u Muzeju. Na njoj se također predstavljao instrument iz Glazbene zbirke GMV-a. Riječ je o raritetnom glazbalu, gitari graditelja Franza Finka iz 1829. godine, jednoj od šest sačuvanih i, među njima, zasad najstarijoj poznatoj iz njegove radionice.

Srijeda u Muzeju: Gitara graditelja Franza Finka Srijeda u Muzeju: Franz Fink

O Franzu Finku (1790. – 1872.), prvom zagrebačkom profesionalnom graditelju žičanih instrumenata, te njegovoj važnosti i naslijeđu predavanje je pripremio Jadran Jeić, knjižničar i glazbenik, koji se posljednjih nekoliko godina intenzivno bavi istraživanjem hrvatske graditeljske glazbene baštine. Upravo je njegovo istraživanje potvrdilo da je Fink bio učenik Johanna Georga Stauffera, austrijskoga graditelja i najvažnijega bečkog lutijera 19. stoljeća tzv. zlatnog stoljeća gitare. Fink se iz Beča preselio u Zagreb 1813., gdje je u svojoj radionici kraj Kamenitih vrata izrađivao gitare, violine, viole i ostala žičana glazbala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autentičan zvuk Finkove gitare posjetitelji su doživjeli kroz nastup mladoga glazbenika Zlatka Josipa Grgića, koji je na restauriranoj Finkovoj gitari iz 1851., iz kolekcije povijesnih instrumenta profesora gitare mr. art. Hrvoja Grgića, izveo nekoliko kompozicija skladatelja iz 19. stoljeća te dočarao glazbeni ugođaj klasike i ranog romantizma, kada se sviralo na glazbalima s crijevnim žicama. Cjelokupni program upotpunila je izvorna Finkova gitara iz fundusa GMV-a, koja je bila izložena samo za tu prigodu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.