Vijesti / Kultura

HNK u Varaždinu

KAZALIŠNO GOSTOVANJE Predstava 'Bogovi' igra u riječkom Zajcu

KAZALIŠNO GOSTOVANJE Predstava 'Bogovi' igra u riječkom Zajcu
HNK u Varaždinu

Predstavu Bogovi režirao je Dalibor Matanić.

Gostovanjem predstave 'Bogovi' varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc u Rijeci započinje provedba pretplatničkog ciklusa K - HNK. 

Predstava igra 21.10. u 19.30 u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan. pl. Zajc. 

Radi se o novom sustavu razmjene predstava unutar konzorcija koji čije nacionalna kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća. Osim gostovanja u idućoj fazi planirane su i koprodukcije između nacionalnih kazališta.  

Bogovi

- tekst, video i režija: Dalibor Matanić
- scenografija i kostimografija: Ana Savić Gecan
- glazba: Hrvoje Nikšić
- oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić

Predstavu Bogovi režirao je Dalibor Matanić, jedan od naših naših najpoznatijih filmskih i kazališnih redatelja. 

To je nastavak njegovih kazališnih istraživanja s referencama na neke od kultnih filmova. Nasilje je prisutno ne samo kao eksplicitno nego i kao suptilna agresija, skriveno u različitim oblicima i odnosima.

Zbog toga se bavimo i unutarnjim mehanizmima i društvenim  okolnostima koje izazivaju različite vrste nasilja. Preispitivanje nas podsjeća do koje mjere se prilagođavamo nasilju i relativiziramo napadačke motive. Koliko nas narcistička kultura, poricanje autentične komunikacije dovode do urušavanja esencijalnih ljudskih odnosa, do života bez otpora.

Generacijski sukob unutar hrvatske obitelji razotkriva i obiteljske traume i društveni kontekst nasilnih praksi. Koje su posljedice suočavanja s istinom?

U predstavi igraju: Helena Minić Matanić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Karlo Mrkša, Elizabeta Brodić, Beti Lučić, Robert Plemić,  Stojan Matavulj i Senka Bulić. 

Program se odvija uz financijsku podršku MInistarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.