Vijesti / Kultura

UDRUGA RITAM MISLI

'POEZIJOM GOVORIM' Pjesnički maraton okupio autore iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Makedonije

'POEZIJOM GOVORIM' Pjesnički maraton okupio autore iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Makedonije
Ivan i Ivanka Grahovec

U sklopu festivala poeziju je govorilo više od šezdeset autora.

Prošlog vikenda, 25. i 26. ožujka, održan je pjesnički maraton 'Poezijom govorim' u organizaciji Udruge Ritam misli.

U subotu, 25. ožujka, prepuna svečana dvorana Županijske palače odzvanjala je zvucima poezije i glazbe. Pjesnici iz raznih gradova Slovenije, iz Makedonije, Austrije i gotovo cijele Hrvatske darovali su svoje stihove ili stihove njima dragih pjesnika. Mješoviti zbor Kapela Paulina Warasdin s maestrom Zdenkom Kuščerom dali su onaj poseban ton cjelokupnom maratonu poetskih riječi, a posebne boje darovala je mlada varaždinska likovna umjetnica Snježana Novotny.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pjesničkom maratonu prisustvovali su i uzvanici. Pjesnički maraton otvorio je počasni gost, njegova Ekselencija veleposlanik Veleposlanstva Republike Slovenije Gašper Dovžan u pratnji supruge Ane Dovžan Troha, oni su svojim prisustvom dali poseban značaj samoj manifestaciji te otvorili maraton stihovima Ferija Lainščka koje je pročitala Ana Dovžan Troha. U ime Varaždinske županije svim prisutnima obratila se Sandra Malenica, savjetnica za kulturu u Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu i sport. Ona je poetskim pozdravnim govorom poželjela pjesnicima pregršt nadahnuća. U samom programu poeziju je govorilo nešto više od šezdeset autora.

Nakon Maratona poezije i kraćeg domjenka koji su vješto pripremili pjesnici Ružica Kišur Šafranec i Josip Šafranec, veći broj pjesnika krenuo je prema trgu Matije Gupca gdje su uz stihove i glazbu zasadili još jedan pjesnički Javor. Radost sadnje i poezija prijateljstva zasigurno će šumjeti krošnjama javora. U večernjim satima tridesetak pjesnika održalo je mali maraton poezije i glazbe u kavani Stara vaga.

Pjesnički maraton 'Poezijom govorim'

U nedjelju 26. ožujka, ispred Arene, varaždinske sportske dvorane održan je recital posvećen rijeci Dravi i prirodi. Na recitalu Poezija u toku sudjelovalo je četrdesetak pjesnika. Dvodnevni program vješto su vodili članovi udruge Ritam misli Ljiljana Vuglač, Ljiljana Mladenović, Nenad Slukić, Ljubica Ribić i Milan Novak. Bez ljubavi prema poeziji i entuzijazma zasigurno takva manifestacija ne bi bila, već šestu godinu, održiva. No, svoj doprinos cjelokupnoj priči dali su i sponzori: Varaždinska županija, Grad Varaždin, Arena Varaždin, Parkovi Varaždin, Srednja škola ‘’Arboretum Opeka’’ Marčan, vinarija Šafran, Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, OPG Vrata Zagorja. Utemeljitelji udruge Ritam misli, Ljubica Ribić i Milan Novak, i ovim putem dokazuju da je poezija poveznica koja snagom riječi ruši sve nametnute barijere. - Poezija i njena bezgraničnost je siguran trag u sadašnjosti za budućnost’ - kažu.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.