Vijesti / Kultura

NOVA KNJIGA

FOTO Ines Hrain u prepunoj knjižnici predstavila svoj krimić 'Bako'

FOTO Ines Hrain u prepunoj knjižnici predstavila svoj krimić 'Bako'
Varazdinski.hr

Ovo je već osmi roman poznate varaždinske spisateljice. A prati prvi slučaj detektiva Vladimira Sladovicha.

Nova knjiga poznate varaždinske spisateljice Ines Hrain predstavljena je sinoć u Gradskoj knjižnici i čitaonici 'Metel Ožegović', koja je ovom prilikom bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Njezinu osmu knjigu, naslovljenu 'Bako', izdala je nakladnička kuća Sakcinski Media, koja se od svoga osnutka profilirala kao izdavač koji daje priliku domaćim autorima, a tu posebno mjesto zauzimaju varaždinska imena. 

O knjizi su govorili Vitomir Stanek, vlasnik tvrtke Sakcinski Media, te Gordana Fodor i Kristijan Petrović. 'Bako' ima i podnaslov - 'Prvi slučaj Vladimira Sladovicha'. Već to upućuje na to da je riječ o krimiću, a publika u knjižnici doznala je i kako ide osnovni zaplet.

Tko želi ubiti bogatu baku?

Ines Hrain predstavila svoj krimić 'Bako' Ines Hrain, Bako

- Bako je vokativ od imenice baka. Dakle, radi se o jednoj starijoj gospođi, što ne otkrivamo već na prvoj stranici, mislimo da je to neka mlada frajerica koja vozi dobar auto, međutim, kad doživi nesreću, onda otkrivamo da ona ima 80 godina. Jako je bogata i neki je pokušavaju ubiti kako bi se dočepali njezinog bogatstva. Ona se tada sjeti Sladovicha, koji se vratio iz Londona u Varaždin, i njemu povjerava slučaj jer policijska istraga nije daleko odmaknula - otkrila je osnovu priče Ines Hrain.

Varaždinski lokaliteti i osobe koje poznajemo

Foder i Petrović naglasili su kako u romanima Ines Hrain važno mjesto zauzimaju poznati varaždinski lokaliteti i neki likovi skicirani prema stvarnim osobama. I jedni i drugi su izmijenjenih naziva i imena, ali čitatelj će lako prepoznati neke dijelove Varaždina te će ga neki od likova možda podsjetiti na neke osobe koje poznaje. 

Ljubiteljica Agathe Christie

Kriminalistički roman 'Bako' Ines Hrain, rečeno je na predstavljanju, drži se strogo pravila žanra. Autorica je otkrila da je velika zaljubljenica u romane neprikosnovene Agathe Christie, koja je i dan danas sinonim za ovu domenu književnosti. Stil Ines Hrain jednostavan je i pitak, nije zasićen prekomjernim opisima te je u potpunosti podređen radnji, naglasila je Gordana Foder. 

Od 'Najdeblje' do 'Švedske grenčice'

Spomenimo i dosadašnja izdanja nastala iz pera Ines Hrain. Predstavila se javnosti romanom 'Najdeblja', nakon kojeg su uslijedili 'Sjajni je bal' i 'Kolagen'. Svi oni bavili su se varaždinskim gradskim temama ili, kako je to Foder nazvala, riječ je o 'urbanoj trilogiji'. Slijedi 'Pusti otok', koji zalazi u područje romana za mlade, koji je dobio i svoj nastavak. 'Za Rusiju s ljubavlju' prvi je njezin iskorak prema krimiću, a slijedi ga 'Švedska grenčica'. 

U pripremi već novi roman

Autorski opus Ines Hrain trenutno završava romanom 'Bako', no autorica je otkrila da već razrađuje nove ideje. Tako je otkrila da bi njezin sljedeći naslov mogao istražiti i područje horora, a u nekom od likova moći će se prepoznati obrisi najpoznatijeg varaždinskog 'crnjaka' - Kristijana Petrovića.

Kako je bilo na predstavljanju, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

Najgledaniji video