PREMIJERA Zmijsko klupko: ‘Ovo je sulud komad koji propitkuje što je stvarnost’

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovoga petka, 9. ožujka, ima novu premijeru. Riječ je o hrvatskoj praizvedbi dramskog djela ‘Zmijsko klupko’ češkog autora Michala Langa.

‘Zmijsko klupko’ izvodit će se na Sceni Zvonimira Rogoza. Redateljica Ksenija Krčar okupila je ekipu od četvero glumaca – Marinka Prgu, Karla Mrkšu, Ivanu Zanjko i Ivicu Pucara – koji će se poigrati ovim dramskim komadom kojeg je sam autor nazvao ‘komornim ludilom za četiri osobe i gmaza’.

Predstava je žanrovski neodređena, odnosno, bolje rečeno, multižanrovska je, skače iz žanra u žanr. Povremeno je triler, povremeno apsurdni krimić, da bi na mahove prešla u nekontroliranu grotesku, navodi se u najavi.

No, kako naglašava redateljica, ona je također i duhovita, pa je se pojednostavljeno može nazvati i krimi-komedijom.

– Ovaj tekst je praizveden u Pragu 1999. godine. To je bilo otprilike u vrijeme Matrixa pa je često taj komad nazivan ‘češkim Matrixom’. Iako, da publika ne očekuje Matrix, treba naglasiti da je daleko od toga. Ono što ovaj komad povezuje s Matrixom je to što predstava propitkuje što je istina, što je stvarnost, a što nije stvarnost. U konkretnoj situaciji pokušavaju se rekonstruirati događaji od prethodne noći. Dvoje ljudi budi se u jednom stanu i svatko priča drukčiju priču o tome što se dogodilo i kako je došlo do toga gdje su sad – rekla je o predstavi redateljica Ksenija Krčar.

Naglasila je da se ovaj komad može postaviti na razne načine, ali da bi se ušlo u njegovu srž, potrebno je okupiti ekipu koja će se u potpunosti dati u predstavu.

– Jer komad je ‘sulud’ i tu se ne može raditi ‘s figom v žepu’. Fizički je dosta zahtjevno, pogotovo za Marinka Prgu. Također je bilo potrebno izmišljati određene momente koji će biti i začudni i duhoviti, a koji se ne mogu unaprijed odrediti. Ja glumcima mogu dati prvi impuls, ideju, ali oni je moraju razraditi. Mislim da smo to jako dobro napravili, na momente idemo do apsurda, prilično je duhovito, a iza svega ostaje pitanje što je istina i što je stvarnost – kaže Ksenija Krčar.

Posebno je istaknula rad scenografa.

Leo Vukelić donio je cijeli niz odličnih rješenja, kako riješiti dolaske, odlaske, prolaske, prostoriju koja nestaje…

Iako se radnja zbiva u ‘elastičnom’ vremenu, publika ne bi smjela imati problema s praćenjem radnje.

– To nam je bio prvi zadatak, da se zna u kojem se vremenu nalazimo. Jer inače će publika biti izgubljena. A i ovako će biti izgubljena oko priče što je istina, tako da mora biti posve jasno kada se koji trenutak događa – naglasila je redateljica.

Doprinos predstavi dali su još kompozitor Vid Novak Kralj i kostimografkinja Žarka Krpan, inspicijent je Sanjin Rožić, šaptačica Natalija Gligora Gagić.

Hrvatska praizvedba predstave je 9. ožujka u 20 sati na Sceni Zvonimira Rogoza.

Nakon premijere, predstavu možete pogledati već dan kasnije, u subotu, 10. ožujka, pa u četvrtak, 15. ožujka, ponedjeljak 19. ožujka…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije