KLJUČI SU V ŽEPU ‘Nova knjižnica bit će pravi društveni prostor u centru grada’

Danas je Grad Varaždin preuzeo ključeve i svu dokumentaciju vezanu uz kuću Ritz-Škrlec, odnosno Varteksovu robnu kuću, kako je nazivaju Varaždinci.

Završena je tako prva faza koja bi trebala završiti uređenjem ove građevine u samome središtu grada i preseljenjem Gradske knjižnice i čitaonice ‘Metel Ožegović’ u novi, veći, reprezentativniji prostor.

Podsjetimo, vlasnik nekadašnje Varteksove robne kuće postala ja Zagrebačka banka, a Grad Varaždin reagirao ja na ponudu na pravo prvokupa i kupio zgradu za 11,5 milijuna kuna.

> POTPISAN UGOVOR Grad Varaždin kupio Varteksovu robnu kuću za 11,6 milijuna kuna

– Već sljedećeg tjedna krećemo s analizom stanja i pokrećemo javnu nabavu za izradu projekata. I nadamo se da na ljeto počinje preuređenje – najavila je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Kako je rekla, cijela građevina ima 2600 kvadrata. Jedan dio je u zakupu i tako će i ostati, preostalih oko 2000 kvadrata namijenjeno je Knjižnici. Tu je i dodatnih 600 kvadrata potkrovlja, no tak dio neće se adaptirati u prvoj fazi

– Knjižnica će bit na tri etaže, imat će sve što ima sada i još puno više. Imat će, naravno, adekvatne uredske prostore, prostore za čuvanje važnih zbirki, nezaobilazan prostor za čitanje novina… Sve će biti napravljeno po standardima kakve matične knjižnice moraju imati. Sve će biti prilagođeno osobama s invaliditetom, lift već postoji, a čini se da ćemo ga morati proširiti – objasnila je Malenica.

Milijun kuna već je stiglo iz Ministarstva kulture, ali to nije sve.

– Tih milijun kuna znači da odmah možemo početi raditi kad projekt bude gotov. No, naravno da planiramo, nakon izrade troškovnika, ponovno do Ministarstva kulture i vidjeti što i kako dalje s financiranjem ovoga projekta.

Kada će građani moći po knjige u novi prostor?

– Na jesen, što se mene tiče, i nadam se da ove jeseni – odgovorila je zamjenica gradonačelnika.

Dodala je da dječja knjižnica, koja s odjelom za mlade djeluje u vili Bedeković, neće biti smještena na novoj lokaciji.

– Cilj nam je spojiti mlade s odraslima, tako da će tu biti i multimedijalna i audiovizalna zbirka, ali prvenstveno društveni prostor koji iznimno fali u centru grada – zaključila je zamjenica gradonačelnika tijekom prve šetnje sada i službeno novim gradskim prostorom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije