Violinistica Ruta Bobić nastupala s renomiranim Zagrebačkim solistima

Mlada varaždinska violinistica Ruta Bobić imala je veliku čast nastupiti u nedjelju, 28. siječnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru programa ‘Zagrebački solisti i mladi glazbenici’, kojeg su, po 61. puta, organizirali Hrvatska glazbena mladež i znameniti ansambl Zagrebačkih solista.

Među petero odabranih kandidata koji su ove godine imali priliku nastupiti na spomenutom koncertu Ruta se posebno iskazala dojmljivom izvedbom suvremenog djela, rad njezina oca, uglednog varaždinskog skladatelja ‘Koraci kroz Yad Vashem’, za violinu i gudače, koji je ona upravo i praizvela 2016. godine na Koncertu nagrađivanih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra.

Isto djelo izvela je i uz pratnju Hrvatskog komornog orkestra pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića. Ovo je prvi puta da učenik Glazbene škole u Varaždinu solistički nastupao uz renomirane Zagrebačke soliste.

Koncertu je prisustvovala i veleposlanica države Izrael, njezina ekselencija Zina Kalay Kleitman, koja nije skrivala oduševljenje Rutinim nastupom pa je tako mlada varaždinska glazbenica pozvana da već ove srijede, 31. siječnja, istom kompozicijom nastupi uz pratnju mlade varaždinske pijanistice Monike Zlatarek na otvaranju izložbe posvećenu Danu sjećanja na Holokaust pod nazivom ‘Više od dužnosti’, koju organizira Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji sa Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Ruta Bobić rođena je 2001. godine u obitelji glazbenika. Violinu je počela svirati sa tri godine u sklopu jedinstvenog predškolskog programa ‘Mala škola violine’ na Glazbenoj školi u Varaždinu kojeg vodi njezina majka Lidija Bobić. Sudionica je mnoštva natjecanja u Hrvatskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini i Srbiji te osvaja brojne nagrade.

Solistički je više puta nastupila sa Varaždinskim komornim orkestrom na uglednim Varaždinskim baroknim večerima. Kao solist nastupala je i uz znamenite Zagrebačke soliste te Hrvatski komorni orkestar. Praizvela je djelo ‘Koraci kroz Yad Vashem’ za violinu i gudače, njezina oca, skladatelja Davora Bobića.

Pohađala je seminare kod uglednih violinističkih pedagoga kao što su Goran Končar, Taras Pecheny, Evgenia Epstein, Anđelko Krpan i drugi, a posljednju godinu aktivno uči violinu pod vodstvom prof. Gorana Končara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije