MARINKO PRGA ‘Projekti poput Generala me ne zanimaju, no Broj 55 je nešto drugo’

Poznatog hrvatskog glumca Marinka Prgu, dugogodišnjeg člana ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i glumca u nizu domaćih filmova i serija, fimski kritičar Nenad Polimac u članku u Jutarnjem listu naziva ‘najopakijim licem hrvatskog filma’.

U svome portretu Prge autor se pritom poziva na to da je ovaj glumac (Varaždinac dugogodišnjem življenjem u njemu, rođen u Splitu, odrastao na Čiovu kod Trogira) ovakvu reputaciju stekao zahvaljujući ulogama u filmovima Kristijana Milića.

Zadnja njihova suradnja bila je na ‘Mrtvim ribama’, koje su uoči Božića puštene u kino-distribuciju, no pritom su zabilježile iznimno loš odaziv kino-publike. Dio medija to je iskoristio za napad na sustav javnog financiranja hrvatskog filma, no čini se da je u ovome slučaju bitnu ulogu imala i promocija, odnosno njezin izostanak.

No zato je Milićev prethodni uradak, ‘Broj 55’, za naše prilike tehnički izniman ratni akcijski film, naišao na odlične odjeke i publike i kritike.

Milić i Prga upoznali su se još na studiju za zagrebačkoj akademiji. Prga je igrao u njegovom srednjemetražnom filmu ‘Sigurna kuća’, a prije ‘Broja 55’ još je glumio u filmu ‘Živi i mrtvi’, koji se okitio brojnim nagradama na pulskom festivalu.

U skiciranju Prge novinar Jutarnjeg lista dotiče se i njegove talijanske znanstveno-fantastične epizode u filmu ‘Anomalija’.

> KATAKLIZMA Varaždinski glumac Marinko Prga u Italiji snima SF-film Anomalija

Osim toga, iznosi i Prgine stavove u vezi holivudske i nezavisne i niskobudžetne projekcije, a govori i odnosu glumca prema domaćem filmu s ratnom tematikom.

Tako za film ‘General’ Antuna Vrdoljaka o Anti Gotovini Prga kaže da mu nije ni nuđena nikakva uloga.

– Nisu me zvali, ali takva vrsta projekata me ionako ne zanima.

Ali zato je glumio u Vrdoljakovojratnoj ‘Dugoj mračnoj noći’, ali i u ratnom ‘Broju 55’. U čemu je razlika?

– ‘Dugu mračnu noć’ sam radio prije 14 godina. Uostalom, teško mi je govoriti o Drugom svjetskom ratu s vremenske distance. U ‘Generalu’ se radi o recentnoj povijesti i čisto sumnjam da se tu izlaže istina o tom razdoblju. A Milićev ‘Broj 55’ je čisto žanrovski akcijski film, nema ideologije. Bazira se na provjerenim činjenicama, kojih smo se striktno držali tijekom snimanja – objašnjava Prga.

Uz sve to, Polimac predstavlja Prgin rad u varaždinskom HNK, ali i ističe njegovo povremeni angažman i na našem portalu Varaždinski.hr.

– Prga povremeno napiše ponešto za Varaždinski.hr i to uvijek izazove popriličnu pažnju – ustvrdio je Polimac, nakon što je Prgin portret započeo opsežnim citiranjem njegovog posljednjeg komentara za Varaždinski.hr pod naslovom ‘Ministarstvo ljubavi suočilo nas je sa sumrakom pameti’.

> Ministarstvo ljubavi suočilo nas je sa sumrakom pameti

Cijeli članak o Marinku Prgi pročitajte na stranicama Jutarnjeg lista.

> MARINKO PRGA Najopakije lice hrvatskog filma

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije